Erik Schia

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Erik Schia
Født3. des. 1946Rediger på Wikidata
Død24. oktober 1993 (46 år)
Gamlebyen, Oslo
Arbeidsulykke
Beskjeftigelse ArkeologRediger på Wikidata
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
SpråkNorsk

Erik Schia (født 3. desember 1946, død 24. oktober 1993, Oslo) var en norsk arkeolog, og ekspert på middelalderen. Han sto i en årrekke i spissen for de arkeologiske undersøkelsene og utgravningene i Gamlebyen i Oslo og hadde stor kunnskap om det arkeologiske materialet fra det gamle Oslo. Han skrev også sin avhandling til magistergraden om funn av sko i middelalderens Oslo, og utviklet fra dette en nordeuropeisk skotypologi og -kronologi. Fra 1975 til sin bortgang i oktober 1993 var han leder for Riksantikvarens utgravningskontor i Oslo.

Schia produserte en lang rekke publikasjoner om middelalderens Oslo, og han var en meget viktig pådriver for å få restene av den gamle byen fram i lyset. Han forfattet blant annet boka Oslo Innerst i Viken – Liv og virke i middelalderbyen, som ble utgitt i samarbeid med Riksantikvaren og OldsaksamlingenAschehoug forlag i 1991.

Laquote.svgDet er nå vi har sjansen til å gjøre dette området til en attraksjon ikke bare for Oslos egne innbyggere, men for mange flere. La dette bli vår tids gave til byens 1000-årsjubileum. Som vi har sett tidligere i denne boka, kjenner vi ikke noe eksakt år for byens grunnleggelse. Fremveksten og den videre utviklingen av byen var en langsom prosess, men siden den første bymessige bebyggelsen innerst i Viken kan dateres til årene omkring år 1000, vil det ikke være urimelig om vi feirer byens tusenårsjubileum i år 2000.

Raquote.svg

Utdrag fra side 211 av Oslo Innerst i Viken

I 2011 ble plassen med amfi ved foten av Geitabru i Gamlebyen i Oslo, nær ruinen av Clemenskirken, gitt navnet Erik Schias plass.

Bibliografi[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]