Ephemerelloidea

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Ephemerelloidea
Nomenklatur
Ephemerelloidea
Populærnavn
Ryggjelledøgnfluer (overfamilie)
Hører til
døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: 500 i verden, 13 i Europa, 3 i Norge
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: hele verden
Inndelt i

Ephemerelloidea er en familiegruppe av døgnfluene. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. Men de fleste lever lengre enn ett døgn. De er utbredt i alle verdensdeler bortsett fra Antarktis. Gruppen blir nå gjerne delt inn i 10 ulike, nålevende familier, dessuten blir en familie av fossile arter plassert her. Bare familiene Ephemerellidae (ca. 300 arter) og Leptohyphidae (ca. 120 arter) er noenlunde artsrike, de andre omfatter bare få arter, to av familiene bare én art.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De voksne døgnfluene er små til middelsstore, vanligvis temmelig slanke og mørke på farge. En del arter har bare ett vingepar, bakvingene er fullstendig borte.

Nymfene har en noe flattrykt kropp og kraftige føtter, lårene er ofte plateformet utvidede.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste har nymfestadiet i rennende vann, ofte med sterk strøm. Noen lever i strandsonen i stillestående ferskvann. Eggene legges på vann overflaten, i en klump, som løser seg opp slik at eggene spres i vannmassene. Nymfene lever vanligvis av organisk materiale, som alger eller råtnende planter. Noen er planteetere. Nymfene til denne gruppen er ikke gode svømmere, og kryper mest rundt på bunnen. De voksne spiser ikke.

Døgnfluer tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Men, livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun (Eng.).

Systematisk inndeling med europeiske arter[rediger | rediger kilde]

I Norge er det 3 arter. I 1993 ble det i bladet InsektNytt, publisert en liste[1], med forslag til norske navn på døgnfluene. Norsk entomologisk forenings foreslåtte navn står først i listen, andre norske navn er skrevet inn bak. Det forvirrende med norske navn er at ulike bøker bruker ulike navn og navnene kan variere med dialektene. De fleste nummer av InsektNytt kan lastes ned og leses på siden til Norsk Entomologisk forening [1].

Norsk entomologisk forening har også utgitt en rekke Insekttabeller. Dette er små og billige hefter der en kan bestemme insekter til artsnivå. Et av heftene (se kilde) tar for seg døgnfluelarvene.

Treliste

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Johansen & Lunde, 1993

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]