Tricorythidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tricorythidae
Nomenklatur
Tricorythidae
Lestage, 1942
Hører til
Ephemerelloidea, døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Økologi
Antall arter: ca. 30
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: Afrika
Inndelt i

Tricorythidae er en familiegruppe av døgnfluene. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. Men de fleste lever lengre enn ett døgn.

Utseende[rediger | rediger kilde]

De voksne døgnfluene er små til middelsstore (vingelengde 3–9 mm), slanke, svarte eller mørkbrune døgnfluer med ett par vinger og lange, tynne bein - hos hannen er frambeina like lange som kroppen. Fasettøynene er temmelig små og bredt skilte hos begge kjønn. Hodet har gjerne noen små knøler ved bak-kanten. Forvingene har tallrike tverr-årer, den bakre delen er velutviklet. Bakvinger mangler. Nymfene er kraftig bygde, avlange, hodet er rundet med små fasettøyne, beina er kraftige og middels lange, ytterst med lange, krumme klør. Trakégjellene på andre bakkroppsledd ner store og mer eller mindre trekantede. Nymfene er 3–10 mm lange.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nymfene lever i rennende vann, eller i strandsonen i stillestående vann, helst på sandbunn, men også mellom planter. De kryper rundt på bunnen, svømmer dårlig, og samler sammen ulike spiselige partikler, eller de er planteetere. Utviklingen er forholdsvis rask, to generasjoner hver sommer er vanlig, men de kan ha en nokså lang diapause som egg, dette er også overvintringsstadiet. De voksne døgnfluene klekkes tidlig på morgenen, hannene litt før hunnene, og svermer gjerne midt på dagen.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Familien, slik den her er avgrenset, ser bare ut til å finnes i Afrika. Ikke-afrikanske grupper som har vært ført til Tricorythidae, regnes i dag til andre familier.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Inntil nylig ble gruppene Leptohyphidae, Machadorythidae, Dicercomyzidae og Ephemerythidae, noen ganger også andre Ephemerelloidea, regnet til denne familien.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • [1]
  • Jacobus, L.M. og McCafferty, W.P. (2006) Reevaluation of the phylogeny of the Ephemeroptera infraorder Pannota (Furcatergalia), with adjustments to higher classification. Transactions of the American Entomological Society 132: 81-90. [2]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]