Rød ryggjelledøgnflue

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Rød ryggjelledøgnflue
Nomenklatur
Ephemerella ignita
(Poda, 1761)
Populærnavn
Rød ryggjelledøgnflue
Hører til
Ryggjelledøgnfluer,
døgnfluer,
insekter
Økologi
Habitat: ved bekker og elver
Utbredelse: Norge
?

Rød ryggjelledøgnflue (Ephemerella ignita) er en døgnflue som tilhører familiegruppen ryggjelledøgnfluer. Den fått sitt norske navn på grunn av at hanner har røde øyne.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Voksne (imago)[rediger | rediger kilde]

Kroppen er 6-10 millimeter lang. Kroppen er gul eller oliven på farge. Vingene er mer grå eller gråblå, de er trekantet og holdes rett opp og ut fra kroppen i hvile. Lengst bak på bakkroppen er det tre haletråder (cerci). Hanner har røde øyne. Den ligner på liten ryggjelledøgnflue både i størrelse og på farge.

Nymfer/larver[rediger | rediger kilde]

Nymfene er mellom 6-10 millimeter lange og har en rød eller mer orange kropp. De har fem gjellepar, men det bakerste er dekket av det foran, slik at det ser ut som den bare har fire. Gjellene ligger langs kroppen uten å stikke ut. Bakkroppsleddene har hver to tydelige, torne lignende utvekster på sidene, på det tredje til sjette bakkroppsleddet. Haletrådene har korte spredte hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Rød ryggjelledøgnflue finnes i små bekker og større elver med mose og gress. Den lever mesteparten av sitt liv som larver eller nymfer.

Eggene slippes av hunnen ned på vannoverflaten. De synker straks til bunnen. Nymfene lever på mose og gress i elven. De spiser små partikler av organisk materiale, som alger, planterester eller råtnende planter. Men også av andre mindre dyr. I Norge har den vanligvis et nymfestadium på 2 år.

Rød ryggjelledøgnflue tilhører gruppen insekter med ufullstendig forvandling, som betyr at den ikke har et puppestadium mellom nymfestadiet og «Fluestadiet» (imago). Døgnfluenes livssyklus er enestående i dyreriket på grunn et mellomstadie kalt subimago som ingen andre kjente insektsgrupper gjennomgår. Fluefiskere kaller dette stadiet for dun (engelsk).

De voksne flyr fra juli til september. De voksne kan ikke ta til seg føde eller fuktighet som voksne individer. Hanner lever sjeldent mer enn ett døgn.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]