Austremerellidae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Austremerellidae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Austremerellidae
Peters & Campbell, 1991
Norsk(e) navn:
Hører til: Ephemerelloidea, døgnfluer,
vingede insekter,
insekter
Antall arter: 1
Habitat: i vann og ved vann
Utbredelse: østlige og sørlige Australia
Delgrupper:

Austremerellidae er en familiegruppe av døgnfluene. De er tilknyttet et liv i ferskvann som nymfer (larve), de voksne tar ikke til seg føde og lever ikke så lenge. Men de fleste lever lengre enn ett døgn. Det er foreløpig bare beskrevet én art, Austremerella picta, men det er mulig at det kan finnes flere.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Nymfen er opptil 10 mm lang, flat, rødbrun og kraftig sklerotisert. Hodet er bredt og avrundet med nokså små fasettøyne og to opphøyde knøler på oversiden. Mandiblene er velutviklede og sterkt sklerotiserte, antennene tynne og kortere enn hodet er bredt. Pronotum er rektangulært, kort og bredt. Vingeknoppene er rundede, nesten sammenvokst i midten. Beina er hvite, korte og kraftige. Bakkroppen er noe flat og bred, med trakégjeller på ledd 2-6. Disse gjellene er delt i to deler, den øvre delen er bladformet, den nedre to-fliket. Bakhjørnene på bakkroppen ryggplater er trukket spisst, tann-aktig tilbake. De tre haletrådene er kraftige, med fine, oppstående hår.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Nymfene lever i grunne, raskstrømmende deler ("riffles") av bekker som flyter gjennom skog. De finnes bære på steinbunn, og lever mellom døde blader, som de livnærer seg av. De voksne hunnene leger egg i klynger på vannoverflaten. Et uvanlig trekk er at tiden det tar før eggene klekkes, er svært variabel: eggene kan klekkes nesten umiddelbart, eller ligge opptil 11 måneder før de klekkes.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Austremerella picta er bare med sikkerhet funnet i Queensland, men det er funnet nymfer i New South Wales som trolig tilhører denne arten.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Austremerella picta har blitt regnet til flere forskjellige familier: Ephemerellidae, Teloganodidae og Vietnamellidae.

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]