Hopp til innhold

Engmarihand

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Engmarihand
Nomenklatur
Dactylorhiza incarnata
jrtyschensis(C. Y. Yang) C. Shang
Populærnavn
engmarihand[1]
Hører til
orkidéfamilien,
Asparagales,
enfrøbladete planter
Miljøvern
Norsk rødliste:
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftig

LC — Livskraftig
Artsdatabanken (2021)[2]

Økologi
Habitat: alkalisk myr
Utbredelse: Eurasia

Engmarihand (Dactylorhiza incarnata) er en plante i orkidéfamilien (marihandfamilien).

Denne karakteristiske orkidéen blir opp mot 40 centimeter høy. Den kommer i flere fargevarianter med blomster som spenner i farge fra nesten hvite via lakserosa til mørkerosa og purpur. Bladene er lysegrønne, brede, glinsende og uflekka.

Systematikk

[rediger | rediger kilde]

Engmarihand tilhører den vanskelige slekta Dactylorhiza, på norsk marihandslekta. Nominatunderarten Dactylorhiza incarnata ssp. incarnata, som har fått navnet grasmarihand, er den vanligste. Det er som oftest denne som er ment når man bruker artsnavnet engmarihand.

Underarten dynemarihand (D. incarnata ssp. coccinea) er kjent fra noen få voksesteder på Sørvestlandet. Den er ofte lysere enn grasmarihand. Dynemarihand ble for første gang vurdert for rødlista i 2021, og fikk da status som sårbar (VU).[3]

Blodmarihand har tidligere av og til blitt regnet som egen art i engmarihand-komplekset med navnet D. cruenta eller som underarten D. incarnata ssp. cruenta. I forbindelse med arbeidet med Norsk rødliste for arter for 2021, ble det konkludert med at blodmarihand trolig er en kunstig enhet, og den er derfor ikke vurdert for rødlista.[4] I dag regnes den, som i Sverige, som en varietet D. incarnata var. cruenta Blodmarihand blir ikke fullt så stor som engmarihand, og den har alltid mørke, purpurfarga blomster. Det beste kjennemerket er at bladene har flekker som flyter sammen både på over- og undersiden, sånn at de ser nærmest brune ut.

En liknende posisjon har voksmarihand, med voksaktig blekgule blomster, som er kjent fra Sverige. Den har vært beskrevet som en egen art (D. ochroleuca) eller som en underart av engmarihand (D. incarnata ssp. ochroleuca), men i Sverige er den beskrevet som varieteten D. incarnata var. ochroleuca).

Forekomster i Norge

[rediger | rediger kilde]

Engmarihand er en relativt vanlig orkidé på kalkrike myrer, strandenger og sanddyner i Sør-Norge, og den går helt nord til Balsfjord i Troms. Den har et tyngdepunkt i utbredelsen på Østlandet. Blodmarihand er mer fjellbunden, og finnes i fjell- og åsstrøk fra Hadeland og nord til Nord-Troms. Den vokser i fjellskog og på rikmyrer. Engmarihand er klart vanligere å støte på enn blodmarihand, og den er også mindre kalkkrevende enn sistnevnte.

Komplekset engmarihand har gått tilbake som følge av utgravning og ødelegging av myrer og andre habitat. I tillegg er det et vanskelig kompleks med flere relativt ukjente former som er mer trua enn hovedarten. Derfor ble engmarihand i 2006 satt på Norsk rødliste for arter i kategorien nær trua. I seinere utgaver av rødlista er den vurdert som livskraftig (LC). Engmarihand er ikke freda.

Referanser

[rediger | rediger kilde]
  1. ^ «Artsdatabankens artsopplysninger». Artsdatabanken. 4. mars 2022. Besøkt 4. mars 2022. 
  2. ^ Solstad H, Elven R, Arnesen G, Eidesen PB, Gaarder G, Hegre H, Høitomt T, Mjelde M og Pedersen O (24. november 2021). «Karplanter. Vurdering av engmarihand Dactylorhiza incarnata som LC for Norge»Åpent tilgjengelig. Norsk rødliste for arter 2021. Artsdatabanken. Besøkt 30. mars 2023. 
  3. ^ «Norsk rødliste for arter – Dynemarihand». Artsdatabanken. 24. november 2021. Besøkt 20. februar 2022. 
  4. ^ «Norsk rødliste for arter – Blodmarihand». Artsdatabanken. 24. november 2021. Besøkt 20. februar 2022. 

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]