Engebøfjellet

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Engebøfjellet
Høyde 300 moh.
LandNorge
FylkeVestland
Kommune(r)Sunnfjord
Posisjonskart
Engebøfjellet ligger i Vestland
Engebøfjellet
Engebøfjellet
Engebøfjellet (Vestland)
Kart
Engjabøfjellet
61°29′29″N 5°25′40″Ø

Engebøfjellet er et 300 meter høyt fjell som ligger på nordsiden av Førdefjorden i Naustdal i Sunnfjord kommune i Vestland.

En rutilforekomst ble funnet på 1970-tallet. På 1990-tallet gjennomførte DuPont og Norges geologiske undersøkelse prøvetakning og kjerneboringer. Rutil og granat finnes i en eklogittforekomst som strekker seg øst-vest i Engebøfjellets lengderetning. Ekoglittforekomsten består av 400 millioner tonn malm med et rutilinnhold på 3,96 % eller 15 millioner tonn rutil.

Utmålsrettighetene ble overdratt til datterselskapet Conoco. På 1990-tallet ble det drevet steinbrudd/pukkproduksjon i dagbrudd fra fjellet. Kaianlegg ble bygget og en del stein ble skipet ut.

Rutilforekomsten i Engebøfjellet er omfattet av 9 utmål på til sammen vel 2,6 km². Nordic Mining har inngått intensjonsavtale med et større internasjonalt selskap om å starte gruvedrift.

Norges største rutilforekomst finnes i Engebøfjellet i Førdefjorden. Minst 380 millioner tonn malm eller 15 millioner tonn ren rutil finnes der.[1] Nordic Mining søkte om unntak etter forurensningsloven for å få tillatelse til å utvinne denne, og fikk 17. april 2015 tillatelse av regjeringen etter anbefaling fra Miljødirektoratet.[2][3] Prosjektet er omstridt, særlig fordi det innebærer å deponere store mengder avgang i Førdefjorden. Mijødirektoratet gikk først på faglig grunnlag mot å gi utslippstillatelse, men etter instruks fra Klima- og miljødepartementet om også å vurdere de samfunnsmessige sidene ved gruveetablering, gikk direktoratet med på å gi tillatelse. Oslo tingrett avgjorde i 2024 at deponering kan skje.[4]

Nordic Mining regner med å kunne ta ut omtrent 60 % av rutilen, mens resten vil gå med i deponiet.

Referanser[rediger | rediger kilde]