Elisabet Helsing

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elisabet Helsing
Født3. juni 1940[1]Rediger på Wikidata
Død26. jan. 2019[1]Rediger på Wikidata (78 år)
Beskjeftigelse Klinisk ernæringsfysiolog, forsker, sakprosaforfatterRediger på Wikidata
Utdannet ved Universitetet i OsloRediger på Wikidata
Barn Ingerid Helsing Almaas (1965)
Jon Almaas (1967)
Nasjonalitet NorgeRediger på Wikidata
Utmerkelser Kongens fortjenstmedalje i gull[2]Rediger på Wikidata

Elisabet Helsing (født 3. juni 1940, død 26. januar 2019) var en norsk ernæringsfysiolog som blant annet startet opp Ammehjelpen for å hjelpe kvinner med amming.[3]

Liv og arbeid[rediger | rediger kilde]

Helsing grunnla organisasjonen Ammehjelpen i 1968 med en hensikt om å gi råd om amming, som førte til en økt andel kvinner som begynte å amme fra 1970 og utover. I 1969 begynte Helsing på ernæringsstudiet ved Universitetet i Oslo. Opp gjennom årene arbeidet Helsing med ernæring i både nasjonal og internasjonal sektor. Hun jobbet blant annet for å synliggjøre morsmelkens verdi som matvare i det nasjonale matvareregnskap. Senere arbeidet hun også som ernæringsekspert for Det internasjonale Røde Kors under sultkatastrofen i Niger. Helsing bisto Verdens matvareprogram i Bangladesh ved å implementere et ernæringsprogram til over en halv million kvinner og barn.

Helsing var fra 1981–1984 seniorkonsulent ved Helsedirektoratet, hvor hun blant annet arbeidet for etableringen av «Den internasjonale koden for markedsføring av morsmelkerstatninger» sammen med Verdens helseorganisasjon. I 1984 ble Helsing den første regionale ernæringsrådgiver ved Verdens helseorganisasjon i København. Her jobbet hun blant annet med å implementere ernæringspolitiske mål i Europa med norsk ernæringspolitikk som mal, opprettelser av WHO Collaborating Centres ved universiteter, samt etableringen av The Baby-Friendly Hospitals Initiative under WHO og UNICEF. Helsing tok en doktorgrad ved Universitetet i Athen i 1989. I sin avhandling sammenlignet hun norsk og gresk ernæringspolitikk.[4]

I 1996 jobbet Helsing som seniorkonsulent ved Seksjon for internasjonale spørsmål og helse i Helsedirektoratet. Helsing underviste også i ernæringsfysiologi ved Universitetet i Oslo,[3] og skrev en rekke bøker og vitenskapelige artikler.

Helsing mottok i 2003 Kongens fortjenstmedalje i gull for sitt arbeid.[5]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Aftenposten, type referanse dødsannonse, utgitt 30. januar 2019[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ «Tildelinger av ordener og medaljer», besøkt 21. november 2019[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b «Ammehjelperen». Klassekampen. 1. mars 2019. 
  4. ^ Bærug, A., Eide, W. B., Engesveen, K., Holmboe-Ottesen, G., Oshaug, A., Pedersen, J. I. & Wandel, M. (18. juni 2019). «Til minne om Elisabet Helsing». Norsk tidsskrift for ernæring (2). Arkivert fra originalen 4. november 2019. Besøkt 4. november 2019. 
  5. ^ Det norske kongehus. «Tildelinger av ordener og medaljer». Besøkt 4. november 2019.