Klinisk ernæringsfysiolog

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

En klinisk ernæringsfysiolog er en person som har utdanning innen faget ernæringsfysiologi på master-/hovedfagsnivå. En klinisk ernæringsfysiolog har god kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og helse. Kliniske ernæringsfysiologer arbeider med å forebygge, utrede, diagnostisere og behandle ernæringsrelaterte sykdommer. En klinisk ernæringsfysiolog har kunnskap om sammenhengen mellom kosthold og helse. De fleste kliniske ernæringsfysiologer jobber i helsetjenesten med pasientbehandling og -opplæring, undervisning og forskning. Ernæringsbehandling er nødvendig i behandlingen av ulike sykdomstilstander slik som underernæring, spiseforstyrrelser, allergier/intoleranser, cøliaki, nyresykdom, hjertesykdom, diabetes, fedme, mage-/tarmsykdom, sjeldne stoffskiftesykdommer, eller etter kirurgiske inngrep. Kliniske ernæringsfysiologer kan også gi kostholdsveiledning til friske personer som av ulike årsaker har behov for kostveiledning, slik som overvektige, gravide, barn og unge, vegetarianere, idrettsutøvere, eldre og flere.

Norge[rediger | rediger kilde]

De fleste ernæringsfysiologer jobber på sykehus, men også i kommune og fylkeskommunen, for eksempel frisklivssentraler, lokale lærings- og mestringstilbud, tilknyttet fastlegekontor eller tverrfaglige klinikker, sykehjem, hjemmetjeneste.[1]

Autorisasjon[rediger | rediger kilde]

Kliniske ernæringsfysiologer er autorisert helsepersonell. Titlene «klinisk ernæringsfysiolog» og «ernæringsfysiolog» er beskyttede titler som kan benyttes av alle som har norsk autorisasjon som klinisk ernæringsfysiolog. Autorisasjon for kliniske ernæringsfysiologer og annet helsepersonell utstedes av Helsedirektoratet (Statens autorisasjonskontor for helsepersonell.). I henhold til helsepersonelloven § 74 er det ikke lov å benytte titler eller yrkesbetegnelser som gir feilaktig inntrykk av å tilhøre en autorisert helsepersonellgruppe.

Utdannelse[rediger | rediger kilde]

Det utdannes kliniske ernæringsfysiologer ved det 5-årige profesjonsstudiet i klinisk ernæring ved Universitetet i Oslo og gjennom bachelor i human ernæring og master i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen. I 2016 ble det også startet opp utdanning innen klinisk ernæring ved UiT Norges arktiske universitet. Opptak til studieprogram i klinisk ernæring krever generell studiekompetanse, og i tillegg matematikk (R1 eller S1+S2), Fysikk 1 og Kjemi 1+2.

Historisk utvikling[rediger | rediger kilde]

Tittelen «ernæringsfysiolog» har vært beskyttet siden 1982, fastsatt ved kongelig resolusjon av 22. oktober 1982, og er nå hjemlet i forskrift 16. desember 2005 nr. 1574 om grader og yrkesutdanninger, beskyttet tittel og normert studietid ved universiteter og høyskoler, § 54.[2] Tittelen var knyttet til den tidligere grunnutdanningen i generell ernæringslære ved Universitetet i Oslo. I 1997 ble det siste kullet «ernæringsfysiologer» uteksaminert fra Universitetet i Oslo. Samtidig etablerte universitetet den første norske utdanningen i klinisk ernæring, som leder frem til tittelen «klinisk ernæringsfysiolog». Fra 2003 har denne utdanningen hatt form av et 5-årig profesjons-masterstudium.

Kliniske ernæringsfysiologer har vært utdannet ved Universitetet i Oslo fra 1997. I 2005 ble det etablert studium i klinisk ernæring ved Universitetet i Bergen. Ved UiT Norges arktiske universitet har det vært utdanning i klinisk ernæring siden 2016.

Kliniske ernæringsfysiologers forening tilsluttet Forskerforbundet, KEFF, er en faglig og fagpolitisk forening som organiserer kliniske ernæringsfysiologer og studenter i klinisk ernæring i Norge.

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]