Eliot Ness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eliot Ness
Eliotness.jpg
Født19. april 1903
Chicago
Død16. mai 1957 (54 år)
Cleveland
Gravlagt Ohio
Ektefelle Evaline Ness (19391945)
Utdannet ved University of Chicago
Beskjeftigelse Politibetjent, jurist, politiker, kriminolog
Parti Det republikanske parti
Nasjonalitet USA

Eliot Ness (født 19. april 1903 i Chicago i USA, død 16. mai 1957) var en amerikansk politietterforsker ved Finansdepartementet som ledet den legendariske etterforskningsgruppen med økenavn «The Untouchables» i Forbudstiden.

Ness ble født i Chicago i Illinois til de norske immigrantene Peter og Emma Ness. Han fikk sin utdannelse ved Universitetet i Chicago og ble uteksaminert i 1925 med en grad i forretninger og jus. Han begynte sin karriere som etterforsker ved Retail Credit Co. der han innhentet bakgrunnsinformasjon for kredittopplysninger. Senere vendte han tilbake til Universitetet i Chicago og tok en mastergrad i kriminologi.

I 1926 ble Ness påvirket av sin svoger, som var agent i Bureau of Investigation (senere FBI), til å begynne som kriminaletterforsker. Han begynte i Finansdepartementet i 1927 og ble utplassert i Bureau of Prohibition i Chicago for å håndheve den nasjonale forbudsloven.

Etter at Herbert Hoover ble valgt til USAs president fikk finansminister Andrew W. Mellon ansvaret for å bekjempe Al Capone. Den føderale regjeringen gikk til angrep fra to kanter: skatteunndragelse og alkoholforbudet. Ness ble valgt til å lede operasjonene etter forbudsloven ved å angripe Capones illegale bryggerier og forsyningsruter. Dette ble for øvrig skildret i TV-serien The Untouchables med Robert Stack i hovedrollen som Ness og i Brian De Palmas film De ubestikkelige fra 1987, hvor Kevin Costner spilte Ness.