Eliot Ness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Eliot Ness
Eliotness.jpg
Født19. april 1903[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
ChicagoRediger på Wikidata
Død16. mai 1957[2][3][4]Rediger på Wikidata (54 år)
CoudersportRediger på Wikidata
Gravlagt OhioRediger på Wikidata
Ektefelle Evaline Ness (19391945)[5]Rediger på Wikidata
Utdannet ved University of ChicagoRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politibetjent, rettslærd, politiker, kriminologRediger på Wikidata
Parti Det republikanske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata

Eliot Ness (født 19. april 1903 i Chicago, død 16. mai 1957) var en amerikansk politietterforsker ved Finansdepartementet som ledet den legendariske etterforskningsgruppen med økenavn The Untouchables i forbudstiden.

Ness ble født i Chicago i Illinois som sønn av de norske immigrantene Peter og Emma Ness. Faren var født i Stangvik og moren på Jessheim. Familien drev et bakeri. Han fikk sin utdannelse ved Universitetet i Chicago og ble uteksaminert i 1925 med en grad i forretninger og jus. Han begynte sin karriere som etterforsker ved Retail Credit Co., der han innhentet bakgrunnsinformasjon for kredittopplysninger. Senere vendte han tilbake til Universitetet i Chicago og tok en mastergrad i kriminologi.

I 1926 ble Ness oppmuntret av sin svoger Alexander Jamie, som var agent i Bureau of Investigation (senere FBI), til å begynne som kriminaletterforsker. Han begynte i Finansdepartementet i 1927 og ble utplassert i Bureau of Prohibition i Chicago for å håndheve den nasjonale forbudsloven.

Etter at Herbert Hoover ble valgt til USAs president, fikk finansminister Andrew W. Mellon ansvaret for å bekjempe Al Capone. Den føderale regjeringen gikk til angrep fra to kanter: skatteunndragelse og alkoholforbudet. Ness ble valgt til å lede operasjonene etter forbudsloven ved å angripe Capones illegale bryggerier og forsyningsruter. Dette ble for øvrig skildret i TV-serien The Untouchables med Robert Stack i hovedrollen som Ness og i Brian De Palmas film De ubestikkelige fra 1987, hvor Kevin Costner spilte Ness.

Fra 1935 til 1937 var Ness direktør for offentlig sikkerhet (sjef for både politiet og brannvesenet) i Cleveland, som den gangen var USAs femte største by og ikke minst ansett som den farligste. Han hadde blant annet ansvaret for etterforskningen av en seriemorder som begikk minst tolv parteringsdrap i byen på den tiden, men gjerningsmannen ble aldri tatt.

I 1947 var Ness republikanernes borgermesterkandidat i Cleveland, men tapte mot den sittende borgermesteren Thomas A. Burke.

Ness slet de siste årene av sitt liv med turbulente ekteskap, dårlig økonomi og et synlig alkoholmisbruk. Hans innsats for å bekjempe mafiaen var for det meste glemt da han døde, men han rakk å skrive en selvbiografisk bok. Minnet om Ness ble gjenopplivet etter hans død, da boken ble inspirasjon for en TV-serie og en spillefilm om The Untouchables.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, 9. okt. 2017, Eliot Ness, biography/Eliot-Ness
  2. ^ a b Autorités BnF, 10. okt. 2015, http://data.bnf.fr/ark:/12148/cb12722061r
  3. ^ a b Find a Grave, 9. okt. 2017, Eliot Ness, 2017
  4. ^ a b Social Networks and Archival Context, 9. okt. 2017, Eliot Ness, w6x07cds
  5. ^ http://ech.case.edu/ech-cgi/article.pl?id=NE, 12. nov. 2015