Eliot Ness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eliot Ness
Født19. apr. 1903[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
Chicago
Død16. mai 1957[2][3][5][6]Rediger på Wikidata (54 år)
Coudersport
BeskjeftigelsePolitibetjent, jurist, politiker, kriminolog, manusforfatter Rediger på Wikidata
Utdannet vedUniversity of Chicago
Fenger Academy High School
EktefelleEvaline Ness (19391945)[7]
PartiDet republikanske parti
NasjonalitetUSA
GravlagtOhio
Signatur
Eliot Nessʼ signatur

Eliot Ness (1903–1957) var en amerikansk politietterforsker. Han ledet den legendariske etterforskningsgruppen med økenavn The Untouchables, «de ubestikkelige», som gikk etter Chicago-mafiaen i forbudstiden.

Eliot Ness ble født i Chicago som sønn av de norske immigrantene Peter og Emma Ness. Faren var født i Stangvik og moren på Jessheim. Familien drev et bakeri. Han studerte først statsvitenskap og bedriftsøkonomi ved Universitetet i Chicago. Han begynte sin karriere som etterforsker ved Retail Credit Co., der han innhentet bakgrunnsinformasjon for kredittvurderinger. Senere vendte han tilbake til Universitetet i Chicago og tok en mastergrad i kriminologi.

I 1926 ble Ness oppmuntret av sin svoger Alexander Jamie, som var agent i Bureau of Investigation (senere FBI), til å begynne som kriminaletterforsker. Han begynte i Finansdepartementet i 1927 og ble utplassert i Bureau of Prohibition i Chicago for å håndheve den nasjonale forbudsloven.

Etter at Herbert Hoover ble valgt til USAs president, fikk finansminister Andrew W. Mellon ansvaret for å bekjempe Al Capone. Den føderale regjeringen gikk til angrep fra to kanter: skatteunndragelse og alkoholforbudet. Ness ble valgt til å lede operasjonene etter forbudsloven ved å angripe Capones illegale bryggerier og forsyningsruter. Dette ble for øvrig skildret i TV-serien The Untouchables med Robert Stack i hovedrollen som Ness og i Brian De Palmas film De ubestikkelige fra 1987, hvor Kevin Costner spilte Ness.

Fra 1935 til 1937 var Ness direktør for offentlig sikkerhet (sjef for både politiet og brannvesenet) i Cleveland, som den gangen var USAs femte største by og ikke minst ansett som den farligste. Han hadde blant annet ansvaret for etterforskningen av en seriemorder som begikk minst tolv parteringsdrap i byen på den tiden, men gjerningsmannen ble aldri tatt.

I 1947 var Ness republikanernes borgermesterkandidat i Cleveland, men tapte mot den sittende borgermesteren Thomas A. Burke.

Ness slet de siste årene av sitt liv med turbulente ekteskap, dårlig økonomi og et synlig alkoholmisbruk. Hans innsats for å bekjempe mafiaen var for det meste glemt da han døde, men han rakk å skrive en selvbiografisk bok. Minnet om Ness ble gjenopplivet etter hans død, da boken ble inspirasjon for en TV-serie og en spillefilm om The Untouchables.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Eliot-Ness, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Babelio, Babelio forfatter-ID 169418[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 188975771, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Find a Grave, Find a Grave-ID 2017, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Social Networks and Archival Context, SNAC Ark-ID w6x07cds, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  7. ^ ech.case.edu, besøkt 12. november 2015[Hentet fra Wikidata]