Elbsandsteingebirge

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Elbsandsteingebirge
Lilienstein, et typisk platåfjell i Elbsandsteingebirge
Annet navn(cs) Děčínská vrchovina
Geografi
Hører tilMittelgebirge
LandTysklands flagg Tyskland
Tsjekkias flagg Tsjekkia
Høyeste punkt
NavnDěčínský Sněžník
Høyde722,8 moh.
Beliggenhet
Elbsandsteingebirge ligger i Tsjekkia
Elbsandsteingebirge
Elbsandsteingebirge
Elbsandsteingebirge (Tsjekkia)

Prebischtor eller Pravcicka brana
Barbarine (Barbarkvinnen) nær Pfaffenstein på den tyske siden

Elbsandsteingebirge[a] er et fjellområde i det øvre løp av Elben i Sachsen (Tyskland) og det nordlige Böhmen (Tsjekkia). Fjellene er som navnet tilsier i det vesentlige av sandstein og utgjør en del av det større Mittelgebirge. Elbsandsteingebirge er ca 700 km² stort og har topper opptil 723 meter over havet. Den tyske delen kalles vanligvis Sächsische Schweiz (Saksiske Sveits) og den tsjekkiske České Švýcarsko (Böhmiske Sveits). Idag brukes også betegnelsen på tysk Sächsisch-Böhmische Schweiz og på tsjekkisk Českosaské Švýcarsko.

Geografi[rediger | rediger kilde]

Elbsandsteingebirge strekker seg ut på hver side av Elben mellom den tsjekkiske byen Děčín (tysk: Tetschen-Bodenbach) og Pirna i Sachsen.[1][2] Den østlige grensen går langs en linje mellom Pirna, Hohnstein, Sebnitz, Chřibská, Česká Kamenice til Děčín. Den vestlige grensen følger fra Pirna langs Gottleubadalen til Erzgebirgskamm og deretter langs elven Jílovský potok (Eulaubach) til Děčín. Den høyeste toppen i fjellene er den 723 meter høye Děčínský Sněžník (Hoher Schneeberg) i Tsjekkia, mens Grosse Zschirnstein med sine 561 meter er den høyeste på tysk side.

I Elbsandsteingebirge finnes nasjonalparkene Sächsische Schweiz og České Švýcarsko.

Historie[rediger | rediger kilde]

Den sandsteinen som idag former landskapet, var for millioner av år siden sjøbunn. Store elver brakte sand og sedimenter til området og skapte i krittiden en kompakt sandsteinsplate ca 20 x 30 kilometer bred og opp til 600 meter tykk. Da sjøen forsvant for ca 80 millioner år siden begynte formingen av fjellene gjennom erosjon.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Elbsandsteingebirge har vært et turistmål i mer enn 200 år og for klatrere i mer enn 100 år. Steder av interesse er Basteiklippene nær Rathen, festningen ved Königstein, Prebischtor, Schrammsteine, Pfaffenstein, elvedalene til Kirnitzsch og Kamenice. Det finnes ca 14 000 klatreruter og mer enn 1 100 topper i området. Besøkende kan også betrakte landskapet fra sykkelveien langs Elben eller en av verdens eldste elvedampere. Kildene i Bad Schandau har fra 1730 trukket til seg helseturister.

Fotnoter[rediger | rediger kilde]

Type numrering
  1. ^ tsjekkisk: Děčínská vrchovina, Labské pískovce eller Labské pískovcové pohoří, «Sandsteinsfjellene ved Elben»

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Unterwegs im Elbsandstein». Reinoehl.de - privat internettside. Arkivert fra originalen 29. september 2007. Besøkt 14. oktober 2015. 
  2. ^ «Sächsisch Böhmische Schweiz». Elbsandsteingebirge Verlag. Besøkt 14. oktober 2015. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]