Bastei

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Basteibroen sett fra Ferdinanstein
Utsikt mot toppen av Bastei

Bastei (norsk: bastion) er en klippeformasjon ved Elben mellom Rathen og Wehlen i den tyske delstaten Sachsen. Stedet hører til de mest besøkte i Sächsische Schweiz. Fra toppen som ligger 305 moh er det vid utsikt over Elbedalen og Elbsandsteingebirge. Klippeveggen faller bratt 194 meter ned til Elben.

Historie[rediger | rediger kilde]

Navnet er en henvisning til den tidligere forsvarsringen av klipper rundt middelalderborgen Felsenburg Neurathen og blir i 1592 nevnt første gang som Pastey. Selve utkikkspunktet på Bastei nevnes første gang i 1798 av Christian August Gottlob Eberhard.

Tidligere kunne Bastei bare nås fra Wehlen og Lohmen. Tallrike kunstnere tok seg opp over malerveien - en turvei i Elbsandsteingebirge. Caspar David Friedrich brukte motiver fra Bastei i sitt bilde Felsenpartie im Elbsandsteingebirge.

Atkomsten fra Rathen var opprinnelig vanskeligere, men fra 1814 ble det laget en sti med 487 trappetrinn fra Wehlgrund (Niederrathen) over Vogeltelle og opp til klippen.

Bevertningen på Bastei har foregått siden 1812, fra starten i to tidligere fjøs. I 1814 ble det bygget kjøkken og utsiktsplattformen fikk et gelender. Fra 1826 ble det mulig å overnatte på stedet. En trebro på 76,5 meter ble bygget over den 40 meter dype kløften Mardertelle mellom klippene Steinschleuder og Neurathener Felsentor. I 1851 ble trebroen erstattet med en bro i sandstein.

Mot slutten av det 19. århundret ble stedet utviklet til hovedutfluktssted i Sächsischen Schweitz. Bastei fikk innlagt vann i 1895 og telefon i 1897. Planer fra 1900 om å legge en jernbane fra Elben ble senere skrinlagt og siden er bilveien utvidet. Mellom 1975 og 1979 ble gjestehuset utvidet. Det har også blitt bygget et nytt hotell.

Turisme[rediger | rediger kilde]

Ved siden av det egentlige utkikkspunktet finnes Jahrhundertturm, et klippeutspring ved Basteibroen, med et minnesmerke over året 1797, da Bastei første gang ble nevnt i reiselitteraturen. Her finnes også minnsmerker over presten Wilhelm Lebrecht Götzinger og turistføreren Carl Heinrich Nicolai, samt hoffotografen Hermann Krone som var den første til å ta bilde av Basteibroen. Det beste utsiktspunkt mot Basteibroen er fra Ferdinanstein, som nås via en sidevei fra broen. I 2000 falt en stor del av klippen Wartturm 60–75 meter ned fjellsiden mot Elben.

Fra Bastei når man over Basteibroen (Basteibrücke) til Felsenburg Neurathen som er den største fjellborgen i Sächsische Schweiz. Rester av borgen i form av bjelkelag fra rom utgravd i fjellet, en sisterne og steinkuler for steinslynger og katapulter kan ses. Oppstigningen fra Rathen passerer et friluftsmuseum som blant annet viser slavisk bosetting i området, og fra en sidevei nås friluftsscenen Felsenbühne Rathen.

Vandrerveien Eisenach-Budapest går over Bastei.

Bastei 01a.jpg
Panorama fra Bastei over Elbedalen

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]