Sächsische Schweiz

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Die Barbarine er et kjent landemerke i Sächsische Schweiz

Sächsische Schweiz er et landskap sørøst for Dresden på begge sider av Elben i Fristaten Sachsen i Tyskland. Landskapet utgjør den tyske delen av Elbsandsteingebirge, som er delt mellom Tyskland og Tsjekkia. Den tsjekkiske delen er kjent som České Švýcarsko (Böhmische Schweiz). Deler av Sächsische Schweiz er blitt nasjonalparken Sächsische Schweiz nasjonalpark.

Sächsische Schweiz er kjent for sine bisarre fjellformasjoner og elvedaler. Området har omkring 1,000 fjelltopper som er egnet for klatring, og er et yndet sted for fjellklatrere fra inn- og utland.

Navnet Sächsische Schweiz oppstod i andre halvdel av 1700-tallet. De to sveitsiske kunstnerne Adrian Zingg og Anton Graff ble i 1766 ansatt ved Kunstakademiet i Dresden. De beskrev området som likt deres hjemsted i Jurafjellene, og benyttet navnet i sin brevveksling. Landskapet var tidligere kjent som henholdsvis Meißner Hochland, Meißnisches Oberland og Heide über Schandau.[1] Populært heter det seg at benevnelsen stammer fra Wilhelm Leberecht Götzinger, som gjennom sine publikasjoner gjorde den kjent for et større publikum.

I moderne tid er de to kretsene Landkreis Sächsische Schweiz (1994–2008) og Landkreis Sächsische Schweiz-Osterzgebirge (2008–) oppkalt etter dette området.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sieghard Liebe, Lothar Kempe: Sächsische Schweiz und Ausflüge in die Böhmische Schweiz, Brockhaus, Leipzig 1974, side 5

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]