Elasminae

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Elasminae
Elasminae
Vitenskapelig(e)
navn
:
Elasminae
Norsk(e) navn:
Biologisk klassifikasjon:
Rike: Dyreriket
Rekke: Leddyr
Klasse: Insekter
Orden: Årevinger
Familie: Eulophidae
Antall arter: ca. 200 kjente, 27 i Europa,
trolig 5 i Norge
Habitat: larvene er parasitter
Utbredelse:
Delgrupper:

Elasminae er en gruppe som hører til blant parasittvepsene og er en familie av årevingene. Gruppen omfatter rundt 200 kjente arter, alle i en slekt, Elasmus. Gruppen er dårlig undersøkt i Norge men det er trolig at vi har omtrent fem arter. De ble tidligere regnet som en egen familie, men DNA-analyser viser nå at den bør regnes som en undergruppe av Eulophidae.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Ganske små snylteveps. Hodet er temmelig lite, med middels store fasettøyne og tre punktøyne i pannen. Antennen er 7 – 9-leddet, knebøyd, men «skaftet» er ganske kort. Hannen har lange utvekster på tre ledd i den ytre delen. Forkroppen er ganske kraftig, med noen kraftige børster. Scutellum har en flat, trekantet utvekst på undersiden. Beina er nokså lange, alle lårene, særlig baklårene, er tykke. Bakhoftene (metacoxae) er svært store og plateformede, og dekker mesteparten av den bakre delen av forkroppens sider. Forvingen er avlang, litt kantete ytterst, uten synlige vingefrynser. Den er litt fortykket ved framkanten men ellers helt uten årer. Bakkroppen er spisst kjegleformet, og det er en markert innskjæring mellom forkropp og bakkropp. Hunnens eggleggingsrør er ganske kort.

Levevis[rediger | rediger kilde]

De fleste av artene lever som selskapelige parasitoiderlarver av sommerfugler, men det er også noen som utvikler seg som enslige parasitoider på larver av rosettveps (Polistes spp., familien stikkveps). Det er også noen som er hyperparasitoider.

Systematisk inndeling[rediger | rediger kilde]

Treliste

Kilder[rediger | rediger kilde]

  • Natural History Museum, Universal Chalcidoidea Database [1]
  • Fauna Europaea, utbredelsesdatabase over europeiske dyr: [2]
  • Ottesen, P.S. (1993, revidert 1999) Norske insekter og deres artsantall. NINA utredning 55: 1-40. [3]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]