Elaphrus riparius

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk


Elaphrus riparius

Vitenskapelig(e)
navn
:
Elaphrus riparius
Linnaeus, 1758
E. baschkiricus
E. dilaticollis
E. latiusculus
E. paludosus
E. violaceomaculatus
Norsk(e) navn:
Hører til: Elaphrus,
sumpløpere,
løpebiller,
biller
Habitat: på land
Utbredelse: Europa, Asia
finnes i Norge

Elaphrus riparius er en av billene i delgruppen (underfamilien) sumpløpere (Elaphrinae) i familiegruppen løpebiller. Den er den vanligste av de norske sumpløperne.

Utbredelse[rediger | rediger kilde]

Elaphrus riparius finnes i hele Europa. Den finnes østover i Asia til Japan.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Elaphrus riparius er mellom 6-8 millimeter lang. Hele billen er vanligvis grønn eller mer gul-grå, av og til bronsefarget og svakt metallisk. Dekkvingene har kun antydning til noen svake punktrekker. På dekkvingene finnes flere dype runde groper, slik som mange av sumpløpere har. Disse har en annen farge og skiller seg ut fra resten av dekkvingen. Halsskjoldet (pronotum) har en fin og svak punktur. Beina er grønnlige, men leggene (tibia) kan være litt lysere, rødlig eller brunlige.

Levevis[rediger | rediger kilde]

Elaphrus riparius finnes på fuktige og litt åpne og ikke så vegetasjonsrike sumpområder, langs vassdrag eller myrer. Den tilhører gruppen av insekter med fullstendig forvandling (holometabole insekter), som gjennomgår en metamorfose i løpet av utviklingen. Larvene er ofte radikalt forskjellige fra de voksne, både i levevis og i kroppsbygning. Mellom larvestadiet og det voksne stadiet er et puppestadie, en hvileperiode, der billens indre og ytre organer endres.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]