Eläkeläiset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Eläkeläiset
OpphavFinland (1993)
SjangerHumppa
Aktive år1993
PlateselskapNordic Notes
Nettstedhttp://www.humppa.com/
IMDbIMDb
Medlemmer
Toppo Koponen, Jouni Vento, Petteri Kukkonen, Jarkko Romppanen, Hannu Lajunen

Eläkeläiset på scenen i Tyskland våren 2004

Eläkeläiset (finsk for «pensjonister») er et finsk humppa-band opprettet i 1993. Det spesialiserer seg i humppa- og jenkka-musikk og har blitt populært i Finland, Tyskland og andre steder.

Bandet spiller hovedsakelig coverlåter av kjente pop- og rock-hiter i rask humppa eller sakte jenkka stil (begge lyder lignende som «Weird Al» Yankovics polkamusikk) med finske tekster. De publiserer også bootleg-innspillinger av egne konserter. Nesten alle sangtitlene inneholder ordet «humppa», «jenkka» eller «polkka», det er bare noen få unntak.

Eläkeläiset spiller ofte konserter i alkoholrus, slik spiller de også inn sine plater (med unntak av en plate, som er vurdert av fansen som den verste).

Nåværende bandmedlemmer er Onni Waris (keyboard, vokal), Petteri Halonen (keyboard, gitar, vokal), Lassi Kinnunen (trekkspill, vokal), Martti Waris (bass, vokal) og Kristian Voutilainen (trommer, vokal). Ilmari Koivuluhta (lydteknikk, logistikk) og Pekka Jokinen (grafikk, merchandising) er også med i humppa-familien. Det er ikke de ekte navnene deres, de bruker sine andre fornavn som falske fornavn, og pikenavnene til mødrene sine som falske etternavn. Onni og Martti Waris er ikke slektninger, det er et sammentreff at de har samme etternavn.

Bandet var en av de nominerte til å representere Finland i Eurovision Song Contest 2010. Sangen deres var «Hulluna humpasta» (Gal for humppa).

Fangrupper[rediger | rediger kilde]

Det blir flere og flere fangrupper for Eläkeläiset. På slutten av 1990-tallet ble det skapt en tysk fanklubb «Die Rentner-Jugend» (tysk for «pensjonert ungdom»). Siden 2004 har det vært «Humppajugend» som forener flere grupper fra andre byer. Det ble også etablert fanklubber i Polen (Polish Humppa Team), Finland (Humpparetkut) og Spania (Frente Humppa Espanja).

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]