«Weird Al» Yankovic

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
«Weird Al» Yankovic
Alfred Matthew Yankovic
WeirdAlYankovic.jpg
Født Alfred Matthew Yankovic
23. oktober 1959 (56 år)
Downey
Ektefelle Q17378036
Far Q17378022
Mor Q17378023
Barn Q17378040
Utdannelse California Polytechnic State University
Nasjonalitet USA
Religion kristendom
Kallenavn Weird Al
Sjanger satire
Instrument sang, trekkspill, keyboard
Nettsted www.weirdal.com

«Weird Al» Yankovic, eller Alfred Matthew Yankovic (født 23. oktober 1959) er en amerikansk musiker som er best kjent for sine elleville parodier på kjente sanger.

Yankovics sangtekster er satire på samtidens populærkultur, inkludert fjernsyn, filmer, mat, musikk, nettsteder og generelle fenomener i tiden som opptrer i nyhetsbildet. Selv om det er parodier som har gjort Yankovic berømt har han utgitt flere humoristiske sanger med egne melodier. Noen av disse sangene er pastisjer eller stilparodier hvor han etterligner en musiker eller en gruppes totale uttrykk enn nødvendigvis enkeltstående sang. Alle albumene hans, med unntak av debutalbumet «Weird Al» Yankovic, har en medley (korte utdrag fra ulike sanger som blir spilt som det var en sammenhengende sang) som benytter refrenget til ulike sanger i en polkastil, komplett med trekkspill. Han har selv uttalt at prosessen å konvertere disse sangene til polka er «på den måten som Gud har ment det».

Plateutgivelser[rediger | rediger kilde]

Etter at Yankovic sikret en platekontrakt i 1983 har han utgitt mange album og parodier. De følgende er en liste av hans utgivelser til dags dato med utgivelsesår og plassering på de amerikanske hitlistene:

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]