Hopp til innhold

Eiksteinen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Eiksteinen er en runestein, funnet på Eik prestegård ved Hauge i Sokndal kommune, Rogaland, i 1972, og en kopi er stilt opp i gangen på Soknatun (500 f.Kr.-500 e.Kr.).[1] Steinen ble funnet under opprenskning av elvebredden like vest for et gammelt brosted over Sogna.

Det ble da funnet en istykkerslått blokk av karakteristisk rød granitt, og deretter flere fragmenter i nærheten. Steinen er nå satt sammen og er på det nærmeste komplett. Den er utstilt i Arkeologisk museum i Stavanger. Utgravninger i 2000-01 viste at det hadde gått et gammelt veifar ned mot elva like ved funnstedet.

Innskriften er i runer fra den yngre runerekka, og dateres til 1000-tallet:

s a k (s) i : k i r þ i k o u s þ a k a f i r i r *s a l (o) m o u þ o r s i n ar þ o u r r i p i *b r u þ i s a

På moderne norsk blir dette:

Sakse gjorde bro for at Gud som lønn skulle hjelpe hans mor Turid.

Eiksteinen går inn i en gruppe av runesteiner fra Skandinavia, der en navngitt person reiste runesteinen til minne om en avdød, og hadde bygget en bro til minne om den avdøde, jfr Dynnasteinen: Gunvor Thiriksdatter gjorde bro etter Astrid, dotter si. Hun var den hendigste møy på Hadeland. Samtidig gir disse innskriftene klart inntrykk av å være utarbeidet etter at kristendommen hadde fått fotfeste i landet, jfr billedmotivene på Dynnasteinen, tolket som blant annet Betlehemsstjernen og de hellige tre konger. Brobygging høres ut til å ha vært tenkt som en «sjelegave»,[2] en handling antatt å hjelpe den avdøde raskere ut av skjærsilden - kanskje fordi nettopp broer var til stor hjelp for datidens geistlighetmisjonsferder rundt om i landet.[3]

Slike «brobyggersteiner» er relativt tallrike i Danmark, slik som den sjællandske Fjenneslevstenen: Sasser reiste stenen og gjorde bro[4] - og særlig i Sverige. I Norge kjennes bare to slike runesteiner; Eiksteinen og Dynnasteinen fra Gran kommune på Hadeland.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Kulturminner og kulturmiljøer i Sokndal (s. 78)
  2. ^ Store norske leksikon (2005-07): «sjelegaver» i Store norske leksikon på snl.no. Hentet 18. juli 2024 fra [1]
  3. ^ Claus Krag: Norges historie fram til 1319 (s. 231), Universitetsforlaget, ISBN 82-00-12938-1
  4. ^ Danske runeinnskrifter: «Fjenneslevstenen» i Trap Danmark på lex.dk. Hentet 18. juli 2024 fra [2]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Aslak Liestøl: Innskrifta på Eiksteinen. Stavanger museums årbok 1972 s.67ff

Autoritetsdata