Egil Gade Greve

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Egil Gade Greve
Født11. feb. 1930Rediger på Wikidata (93 år)
BeskjeftigelseBanksjef Rediger på Wikidata
SøskenTim Greve
NasjonalitetNorge
UtmerkelserFinlands løves orden

Egil Gade Greve (født 11. februar 1930 i Bergen) er en norsk bedriftsleder og bankdirektør. Han er bror til Tim Greve, se Greve (slekt).

Utdanning og virke[rediger | rediger kilde]

Egil Gade Greve tok eksamen på Bergens Handelsgymnasium i 1948. Deretter reiste han til sjøs, men før han kom hjem igjen, var han innom Columbia University i USA og tok kurser i økonomi og administrasjon. I 1953 giftet han seg med Astrid Birgitte Kolderup[1] og arbeidet deretter i en mindre bedrift i Bergen før de sammen overtok ledelsen av hennes families bedrift, Peter M. Kolderup A/S, en tradisjonsrik grossist- og detaljistbedrift i glass- og steintøybransjen. Her gjennomførte han en strukturendring fra en tradisjonell bergensk handelsbedrift med agenter som reiste rundt i landet til et moderne konsern med 140 butikker i Til Bords-kjeden som ble betjent fra et moderne sentrallager i Bergen.

I 1967 ble han valgt inn i styret for Bergens Privatbank. I 1975 fusjonerte den med Bergens Kreditbank og dannet den nye Bergen Bank. I 1980 ble Greve bedt om å gå inn i bankens ledelse. Etter to år som viseadministrerende direktør ble han i 1982 administrerende direktør og hadde den stillingen i ni år. I sin tid i banken gjennomførte han en radikal reorganisering av virksomheten. Han reduserte kostnadene og fikk yngre medarbeidere i ledelsen.

Greve var innstilt på å fusjonere videre, og drøftet fusjon med bankdirektør Tor Moursund i Christiania Bank og Kreditkasse. Men Kreditkassens styre gikk ikke inn for dette, så det ble ikke noe av planene. Imidlertid fikk Greve en henvendelse fra Den norske Creditbank om fusjon, DnC hadde tapt mye på utenlandsengasjement. Styrene i de to bankene gikk inn for dette og de to bankene ble til DnB i 1990. Greve var den nye bankens første administrerende direktør, men gikk av for aldersgrensen i 1991.

Verv[rediger | rediger kilde]

Heder[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Munthe, Preben (28. september 2014). «Egil Gade Greve». Norsk biografisk leksikon (norsk). Besøkt 25. januar 2019.  "Egil Gade Greve var formann i Den Norske Bankforening 1986–88. Han ble utnevnt til ridder av 1. klasse av St. Olavs Orden 1997 og er kommandør av den svenske Nordstjärneorden og Finlands Lejons orden."

Kilder[rediger | rediger kilde]