Edward Ozorowski

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Edward Ozorowski
Født1. mai 1941Rediger på Wikidata (83 år)
Wólka-Przedmieście
BeskjeftigelseTeolog, katolsk prest (1964–), katolsk biskop (1979–) Rediger på Wikidata
Embete
Utdannet vedKatolicki Uniwersytet Lubelski Jana Pawła II. Wydział Teologii
NasjonalitetPolen

Edward Ozorowski (født 1. mai 1941 i Wólka-Przedmieście i Białostocki fylke i sovjetiskokkupert av Polen) er en polsk katolsk prelat og emeritert erkebiskop av Białystok.

Liv og virke[rediger | rediger kilde]

Prest[rediger | rediger kilde]

Edward Ozorowski ble presteviet den 21. juni 1964 av Władysław Suszyński, hjelpebiskop i Vilnius (Litauen). Han fullførte habilitering i 1976, ble førsteamanuensis i 1978 og professor i teologi, dogmatikk og historie i 1994.

Hjelpebiskop i Vilnius[rediger | rediger kilde]

Pave Johannes Paul IIs første bispeutnevnelse var av hans landsmann Edward Ozorowski, som han utnevnte til hjelpebiskop i Vilnius og titulærbiskop av Bitettum den 21. januar 1979. Han ble bispeviet den 29. april 1979 av erkebiskopen av Wroclaw, Henryk Roman Gulbinowicz; medkonsekratorer var den apostoliske administrator av Białystok-delen av Vilnius Edward Kisiel og den apostoliske administrator av den polske delen av bispedømmet Pinsk, Władysław Jędruszuk.

Utnevnesen innebar ikke at han flyttet fra Polen til Litauen. Han utøvde sitt embede i del av erkebispedømmet Vilnius som lå i Polen - før Andre Verdenskrig forløp landegrensene annerledes, og de kirkelige grenser var i 1979 ikke «korrigert» for de grenser som Deen andre Verdenskrigs seierherrer etablerte.

Hjelpebiskop i Białystok[rediger | rediger kilde]

Den 5. juni 1991 ble han hjelpebiskop i Białystok og var også rektor ved seminaret. Han ga et betydelig bidrag til etableringen av en lærestol i katolsk teologi ved Universitetet i Białystok. I 2005 representerte han bispedømmene i Polen ved biskopssynoden i Roma.

Erkebiskop av Białystok[rediger | rediger kilde]

Den 21. oktober 2006 utnevnte pave Benedikt XVI ham til erkebiskop av Białystok.

I den polske bispekonferanse var han medlem av Kommisjonen for gudstjenesten og sakramentsdisiplinen.

Pave Frans innvilget hans aldersrelaterte avskjed den 12. april 2017.[1]

Episkopalgenealogi[rediger | rediger kilde]

Hans episkopalgenealogi er:

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Rinuncia dell’Arcivescovo Metropolita di Białystok (Polonia) e nomina del successore». Tägliches Bulletin (italiensk). Presseamt des Heiligen Stuhls. 12. april 2017. Besøkt 12. april 2017. 
  2. ^ catholic-hierarchy.org ozor, lest 6. oktober 2023