Edward Larkin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Edward Larkin
ER Larkin.jpg
Født21. september 1880
New South Wales
Død25. april 1915 (34 år)
Lone Pine
Utdannet ved St Joseph's College, Hunters Hill
Beskjeftigelse Rugbyspiller, politiker
Parti Australian Labor Party
Nasjonalitet Australia
Utmerkelser 1914–15 Star, British War Medal, Victory Medal

Edward Rennix «Teddy» Larkin (født 21. september 1880 i North Lambton i New South Wales, død 25. april 1915 i Gallipoli i Tyrkia) var en australsk parlamentariker og rugby-spiller på Australias landslag som deltok i den første verdenskrig. Han ble drept i en aksjon i Tyrkia på den aller første dagen av kampene i Gallipoli.

Han var en av bare to medlemmer av det australske parlamentet som falt under den første verdenskrigen. Han var medlem av det australske parlamentet for distriktet Willoughby i delstaten New South Wales sin lovgivende forsamling fra desember 1913 og frem til sin død i 1915. Familien hans flyttet til Camperdown i Sydney, hvor den unge Edward Larkin fikk utdannelse ved St. Benedict's Broadway og senere begynte ved St. Joseph's College, Hunters Hill der han spilte på skolens rugby-lag. Etter skolen jobbet han innenfor journalistikk før han ble ansatt ved Metropolitan Police Force i 1903 som en vanlig konstabel, senere ble han forfremmet til første-konstabel i 1905.

Larkin opprettholdt sitt aktive engasjement innenfor flere idrettsgrener etter å ha fullført skolegangen spilte han cricket og drev med svømming og rugby. Han spilte for Australias nasjonale rugby-lag før han ble medlem av det australske Labour Party. Larkin var medlem av New South Wales lovgivende forsamling fra desember 1913 og frem til sin død. Ted Larkins lovende karriere innenfor australsk politikk ble avsluttet da første verdenskrig brøt ut, den 4. august 1914. Av patriotiske grunner vervet Larkin seg til C Company i 1. bataljon, 1. Brigade som var en del av First Australian Imperial Force. Han vervet seg til det australske militæret mindre enn ti dager etter at verdenskrigen var erklært.

Bataljonen som Larkin var medlem av ankom Egypt den 2. desember 1914. Larkins bror Martin hadde også vervet seg til militæret og ble utstasjonert i Egypt, der begge brødrene var aktive i å fremme spilling av rugby blant de andre australske soldatene. Bataljonen som Eward Larkin var med i, gikk i land på Anzac Cove i Tyrkia ved daggry den 25. april 1915, der de tok del i de desperate kampene for å få fotfeste på denne halvøya.

Tyrkerne tilkjempet seg etter hvert kontroll og de igangsatte flere mot-angrep for å drive de allierte soldatene vekk fra høydene i landskapet. Edward Larkin døde under disse kampene i en skur av kuler fra et maskingevær. Medsoldater som overlevde den første verdenskrig skal senere ha uttalt at sårede og døende soldater lå strødd rundt Larkin, men da den medisinske hjelpen ankom skal han ha vinket dem vekk og sagt at «Det er soldater med mye verre skader enn meg der ute». Senere fant de ham død.

Hans bror Martin som var 37 år gammel, mistet også livet den samme dagen på høydene ovenfor Anzac Cove. Kroppen hans ble ikke gjenfunnet før våpenhvilen den 24. mai. Men det finnes ingen kjent grav for noen av Larkin-brødrene og deres navn er registrert på et minnesmerke over 4 934 soldater fra Australia og New Zealand som ble drept i dette området. Ingen av soldatene som står oppført på dette minnesmerket har noen annen kjent grav.