Eddy Blondeel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Eddy Blondeel
Kolonel Blondeel.jpg
Født25. januar 1906
Gent
Død23. mai 2000 (94 år)
Brussel
Utdannet ved Universitetet i Gent, Northwestern University, Feinberg School of Medicine
Beskjeftigelse Militærperson
NasjonalitetBelgia
Utmerkelser Offiser av Æreslegionen, Croix de guerre 1939–1945, kommandør av Leopolds IIs orden, kommandør av Kroneordenen, Distinguished Service Order
KallenavnCaptain Blunt
TroskapBelgia Belgia
Tjenestetid1929-1930
1939-1947
Militær gradOberstløytnant
EnhetCoats of arms of Belgium Military Forces.svg
Forces belges libres
Composante Terre
5. Special Air Service
Régiment Para-Commando
Deltok iAndre verdenskrig:

Edouard «Eddy» Blondeel (født 25. januar 1906 i Gent i Belgia, død 23. mai 2000 i Brussel i Belgia) var under den andre verdenskrig kommandør for en belgisk militær spesialstyrke.

Blondeel studerte først ved en lokal tysk skole i nærmiljøet, men etter utbruddet av den første verdenskrig ville ikke hans foreldre at han skulle bli utdannet ved en tysk skole så han forlot denne skolen og begynte i stedet ved en belgisk statlig skole som var tospråklig (fransk og nederlandsk). I 1934 besluttet han å studere medisin og han spesialiserte seg innenfor odontologi. Etter mye hardt arbeid ble han tildelt et diplom med utmerkelser ved Universitetet i Brussel, han ble også tildelt et stipend som gjorde at han kunne fortsette med hans medisinske studier ved Northwestern University som ligger i nærheten av Chicago i USA. Han fikk senere en doktorgrad innenfor odontologi.

I løpet av Blondeels ungdomstid hadde han utmerket seg i flere idretter, spesielt innenfor basketball, fekting og roing, og i en alder av 13 år begynte han som speider, som han senere hevdet at hjalp ham med å utvikle hans karakter. Før utbruddet av den andre verdenskrig ble han utnevnt til kommissær for speidere fra Flandern-området av Belgia. Senere skulle han studere til å bli ingeniør ved universitetet og ved universitetet ble også hans språklige evner utviklet. Senere vervet han seg til det belgiske militæret der han ble forfremmet fra menig soldat til en sersjant på under et år.

Under den andre verdenskrig var Blondeel en aktiv fallskjermjeger og han hadde mange oppdrag i flere forskjellige land i Europa. Blondeel og de soldatene han hadde kommando over arresterte tallrike nazistiske krigsforbrytere, blant disse var Joachim von Ribbentrop. Like før den tyske overgivelsen, var Blondeel og hans skvadron utstasjonert i nærheten av Godensholt i Tyskland da han ble beordret til å foreta en operasjon, som kunne ha resultert i store tap fra deres side. Men, akkurat i det patruljen skulle til å kjøre ut, ble kontraordre mottatt om å stoppe alle fiendtligheter fordi tyskerne underskrev fredserklæringen kort tid tidligere.

Blondeel møtte store problemer i Belgia, og ble ofte hindret av byråkrati og politikk da han kom tilbake fra krigen. Flere høytstående belgiske politikere antydet og enkelte uttalte i klartekst at han aldri ville klare å bli utnevnt til general på grunn av at enkelte politikeres tydelige forakt ovenfor ham. Etter å ha pensjonert seg fra aktiv militær tjeneste aksepterte han ulike vitenskapelige stillinger både i Canada og USA. Han giftet seg, i 1932, med Elza Francisca van Gorp som han fikk to døtre sammen med. I mai 2000 døde han i Brussel, da han var 94 år gammel.