Eddie Hazel

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk

Edward Earl «Eddie» Hazel (født 10. april 1950 i Brooklyn i New York, død 23. desember 1992 i Plainfield i New Jersey) var en USA-amerikansk gitarist og låtskriver. Han var medlem av funk-kollektivet Parliament-Funkadelic, og sammen med femten andre medlemmer blei han i 1997 innvotert i Rockens æresgalleri.

Hazel vokste opp i Plainfield. Han begynte tidlig å spille gitar. I tillegg sang han i den lokale kirka. Tolv år gammel blei han venn med «Billy Bass» Nelson, som han starta ei gruppe sammen med.

I 1967 trengte doo-wop-gruppa The Parliaments (under ledelse av George Clinton et backingband til en turne. Nelson blei hyra som bassist, og han anbefalte Hazel, som etter hvert kom med. De to blei, sammen med trommeslageren Tiki Fulwood ryggraden i det som fikk navnet Funkadelic, og som blei ei separat gruppe innafor funk-fellesskapet rundt George Clinton.

Hazel spiller gitar på de tre albumene Funkadelic (1970), Free Your Mind ... And Your Ass Will Follow (1970) og Maggot Brain (1971). På tittelsporet på sistnevnte plate har Hazel en ti minutter lang gitarsolo. I 2008 valgte tidsskriftet Rolling Stone sangen som nummer 60 på si liste over tidenes 100 største gitarlåter.[1]

Nelson og Hazel forlot Funkadelic seint i 1971 på grunn av uoverensstemmelser med Clinton. Hazel deltok likevel sporadisk på gruppas plater de påfølgende åra. Han (og Nelson) arbeidde også med The Temptations på en del plater.

I 1974 var Hazel tilbake og var med og skrive samtlige låter på Funkadelic-albumet Standing on the Verge of Getting It On. (Enkelte av låtene er imidlertid kreditert Grace Cook, Hazels mor.)

Samme år blei han idømt fengselstraff for narkotikabesittelse og for angrep på ei flyvertinne.[2] Mens han sonte, blei Michael Hampton henta inn som ny førstegitarist i Parliament-Funkadelic.

Også seinere hadde Hazel en og annen visitt i funkkollektivet, og i 1977 gav han ut et soloalbum med god hjelp av sine tidligere kolleger, Game, Dames and Guitar Thangs.

Hazel døde i desember 1992. Det er i ettertid kommet tre plater med tidligere uutgitt materiale, og også andre musikere har brukt Hazels gitarspill på plater etter hans død. Han er satt opp som nummer 43 på Rolling Stones liste over tidenes største gitarister.[3]

Noter[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Lista til Rolling Stone finnes blant annet på mussiqa.net; besøkt 24. august 2010.
  2. ^ Funk: the music, the people, and the rhythm of the one av Rickey Vincent, side 273.
  3. ^ Omtale av Hazel i Rolling Stone; besøkt 24. august 2010.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]