Dvergtettegras

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dvergtettegras
Dvergtettegras, Tingsvaet, Oppdal
Dvergtettegras, Tingsvaet, Oppdal
Vitenskapelig(e)
navn
:
Pinguicula villosa
L., 1753
Norsk(e) navn: Dvergtettegras
Hører til: tettegrasslekta,
blærerotfamilien,
Lamiales,
Asteridae
IUCNs rødliste:
livskraftig
Nasjonal rødliste (Norge):
Regionalt utryddetRegionalt utryddet i vill tilstandKritisk truetSterkt truetSårbarNær truetLivskraftigStatus iucn3.1 reg-LC-no.svg

LC — Livskraftig

Habitat: på land, på fuktige steder.
Utbredelse:

Dvergtettegras (Pinguicula villosa) er en svært liten plante i tettegrasslekta. Denne arten finnes på fattige myrer i fjellstrøk i deler av Norge, men er trolig ikke vanlig. Plantene er imidlertid så små at de lett oversees. Arten ligner sin mer kjente og utbredte slektning tettegras, men er betydelig mindre.

Utseende[rediger | rediger kilde]

Dvergtettegras er en svært liten (3-7 cm høy), flerårig plante med en bladrosett av gulgrønne blader og en enkelt, bladløs stengel med en blomst. Blomsterstengelen har lange kjertelhår. Blomsten er ensymmetrisk, lys blåfiolett og 6-10 mm lang. Plantas frukt er en kapsel med ett rom og mange frø.[1] Plantas bladrosett kan være mer eller mindre begravd i mosetuene de vokser i, noe som gjør planta enda vanskeligere å få øye på.

Økologi og utbredelse[rediger | rediger kilde]

Plantene finnes på torvmosetuer, mest på nedbørsmyr i fjellområder. Arten har en nordøstlig utbredelse i Norge; fra Åmot og Sør-Aurdal til Sunndal og Meråker og nordover ganske spredt. Plantene finnes til 1100 moh i Dovre kommune. Artens globale utbredelse er fjellområder og arktiske/polare strøk rundt polen på den nordlige halvkule (sirkumpolar). [1]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Lid, J. og D. T. Lid (2005). R. Elven, red. Norsk flora (7 utg.). Oslo: Samlaget. ISBN 82-521-6029-8. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(sv) Dvergtettegras hos DyntaxaRedigere på wikidata

botanikkstubbDenne botanikkrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.