Dvergsilkeape

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dvergsilkeape
Dvergsilkeape
Vitenskapelig(e)
navn
:
Callithrix pygmaea
Spix, 1823
Norsk(e) navn: dvergsilkeape
Hører til: tamariner,
kloaper,
vestaper
IUCNs rødliste:
ver 3.1
Utryddet Utryddet i vill tilstand Kritisk truet Sterkt truet Sårbar Nær truet LivskraftigStatus iucn3.1 LC-no.svg

LC — Livskraftig

 :
livskraftig
Habitat: regnskog
Utbredelse: Brasil, Colombia, Ecuador og Peru

Dvergsilkeape (Callithrix (cebuella) pygmaea) er en primat som er utbredt i det vestlige Sør-Amerika og lever i regnskog langs elver i det vestlige Brasil, sydøst i Colombia, øst i Ecuador og øst i Peru.

Denne silkeapen er verdens minste ape med en lengde på 12-15 cm, en hale på 17-23 cm og en vekt på 100-125 g; sammenkrøkt får den plass i en håndflate. Den lille apen kalles også pygmeape og fingerape. Den lever i imidlertid lenge for et så lite pattedyr å være; den kan bli opptil 12år gammel. Dvergsilkeapen har samme formeringsvaner som andre silkeaper, der bare ett par i en flokk på 5-10 parrer seg. Andre flokkmedlemmer, vanligvis eldre unger, er hjelpere som bærer de to yngste rundt etter at faren har tatt seg av dem i de første leveukene.

Kosthold[rediger | rediger kilde]

Dvergsilkeapen skiller seg fra andre silkeaper på måten den eter kvae; den graver ut 10 eller flere nye hull i barken på trær hver dag, duftmarkerer dem, og vender tilbake til disse og eldre hull med jevne mellomrom for å skrape ut den klebrige væsken som tyter fram med de lange fortennene i underkjeven. Den eter også blomsternektar, frukt og smådyr som larver og edderkopper.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]