Dupplin-korset

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dupplin–korset i St Serf-kirken i Dunning, Skottland.

Dupplin–korset er utskåret, monumentalt piktisk kors som er blitt datert til rundt 800. Det ble først opptegnet av Thomas Pennant i 1769 på fjellsiden i Strathearn i nærheten av Forteviot og Dunning i Skottland. I 2002 ble det tatt vare på av fortidsminneforeningen Historic Scotland og ble plassert i kirken St Serf i Dunning.

Harpespilleren, et av motivene på Dupplin–korset.

Dupplin–korset er høykors, det vil si at det er frittstående steinkors. Mens de er relativt vanlige i Irland, Northumbria og i Dalriada er slike kors ikke tidligere kjent i landområdene til pikterne. Tidlige opptegnelser nevner et annet antagelig tilsvarende kors sto på høydedraget overfor Invermay, også med utsikt utover Forteviot, men dette er nå gått tapt, og opptegnelsene gir ingen detaljer om dets nøyaktige form.

Korset er utskåret fra bergarten gammel rød sandstein, og stående er korset rundt 2,5 meter høyt og 1 meter bredt over korsets armer. Det er skåret inn ulike scener, religiøse, krigsmotiver, og tradisjonelle piktiske dyremotiver. Korset inneholder delvis lesbare inskripsjoner, hvor kun navnet

CUSTANTIN FILIUS FIRCUS

kan bli lest i dag. Dette navnet er forstått som en latinsk utgave av navnet til den piktiske kongen fra 800-tallet, Caustantín mac Fergusa (sønn av Fergus), født før 775, død 820.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]