Dungeness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Dungeness
Aerial view of Lydd, Kent.JPG
Flyfoto av Dungeness
LandStorbritannia Storbritannia
Konst. landEngland England
DistriktShepway
Admin. grevskapKent
Seremon. grevskapKent
StatusGrend (hamlet)
Retningsnummer01797

Dungeness
50°55′00″N 0°58′00″Ø

Dungeness er en grend (eller landsby) i det sørøstlige Kent i England og en odde ved kysten mot den engelske kanal. Den er i stor grad strand med rullestein i form av et nes. Det verner et stort område av lavtliggende våtlandsområde ved navn Romney Marsh. Dungeness er foruten navnet på grenden, også navnet på en kraftstasjon, og er et viktig økologisk område. Det ligger innenfor den verdslige sognet Lydd.[1] De fleste av husene er små trehus av en type som fiskere tradisjonelt har bodd i det sørlige England.

Etymologi[rediger | rediger kilde]

Stedsnavnet Dungeness er sammensatt av to ledd; første del er antagelig knyttet til nærliggende Denge Marsh, en populær forklar har gitt en arkaisk fransk opprinnelse i tolkningen «farlig nese» (en referanse til områdets geografi). Andre ledd, -ness, er mer sikker, det er norrøn opprinnelse, tilsvarende som norske nes eller odde.

Severdigheter[rediger | rediger kilde]

Derek Jarmans hytte

Den mest kjente turistattraksjonen, bortsett fra at hele landsbyen er så spesiell at den kan regnes som en severdighet, er regissøren Derek Jarmans hytte, som er malt i svart, med et dikt malt på den ene veggen.[2] Hagen er dekorert med småstein, drivved, skrapjern og noen hardføre planter. Det er skrevet en bok om den.[3]

Et fyrtårn i utkanten av landsbyen er åpent for publikum.

I 1920- og 1930-årene ble det bygget tre massive betongkonstruksjoner, kjent som «Lyttende ører». De er akustiske speil, som skulle fungere som varselsystem ved en eventuell fiendtlig invasjon. De fungerte ikke spesielt godt, og da radar ble tilgjengelig ble de lagt ned. English Heritage arbeider for å sørge for at offentlighetene skal få adgang til lyttestasjonene.

Landskapet rundt Dungeness er svært spesielt, med mange små innsjøer som dels er naturlige og dels kunstige. Det har oppstått et unikt økosystem, med flere planter og dyr som ikke finnes andre steder i England. Området er også attraktivt for sjøfugler, og det er opprettet et beskyttelseområde for fugler og et fugleobservatorium.

Rett ved Dungeness ligger to store atomkraftverk (Dungeness kjernekraftverk) som forsyner området med elektrisk kraft.

Landsbyen har vært brukt i innspillingen av flere musikkvideoer, og er avbildet på flere platecovere, som So Much for the City av The Thrills og Aled av Aled Jones.

Jernbanestasjonen i Dungeness er endestasjon for Romney, Hythe & Dymchurch-banen.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Dungeness», The Romney Marsh
  2. ^ «Derek Jarman Garden Prospect Cottage», Garden Visit
  3. ^ Jarman, Derek; Sooley, Howard (1995): Derek Jarman's Garden, Thames and Hudson Ltd, 1. utg., ISBN 0-500-01656-9.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

(en) Dungeness – kategori av bilder, video eller lyd på Commons