Dungeness

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Dungeness
Dungeness
Land Storbritannia Storbritannia
Konst. land England England
Distrikt: Shepway
Admin. grevskap: Kent
Seremon. grevskap: Kent
Status Landsby (village)

Dungeness er en landsby i det sørøstlige Kent i England. Navnet kommer enten fra et arkaisk fransk ord som kan oversettes med «farlig nese» (en referanse til områdets geografi), eller av Denge + nes, etter den nærliggende Denge Marsh. Den ligger på spissen av en halvøy bygget opp av grus.

De fleste av husene er små trehus av en type som fiskere tradisjonelt har bodd i i det sørlige England.

Derek Jarmans hytte

Den mest kjente turistattraksjonen, bortsett fra at hele landsbyen er så spesiell at den kan regnes som en severdighet, er regissøren Derek Jarmans hytte, som er malt i svart, med et dikt malt på den ene veggen. Hagen er dekorert med småstein, drivved, skrapjern og noen hardføre planter. Det er skrevet en bok om den, Derek Jarman's Garden, ISBN 0-500-01656-9.

Et fyrtårn i utkanten av landsbyen er åpent for publikum.

I 1920- og 1930-årene ble det bygget tre massive betongkonstruksjoner, kjent som «Lyttende ører». De er akustiske speil, som skulle fungere som varselssystem ved en eventuell fiendtlig invasjon. De fungerte ikke spesielt godt, og da radar ble tilgjengelig ble de lagt ned. English Heritage arbeider for å sørge for at offentlighetene skal få adgang til lyttestasjonene.

Landskapet rundt Dungeness er svært spesielt, med mange små innsjøer som dels er naturlige og dels kunstige. Det har oppstått et unikt økosystem, med flere planter og dyr som ikke finnes andre steder i England. Området er også attraktivt for sjøfugler, og det er opprettet et beskyttelsesområde for fugler og et fugleobservatorium.

Rett ved Dungeness ligger to store atomkraftverk (Dungeness kjernekraftverk) som forsyner området med elektrisk kraft.

Landsbyen har vært brukt i innspillingen av flere musikkvideoer, og er avbildet på flere platecovere, som So Much for the City av The Thrills og Aled av Aled Jones.

Jernbanestasjonen i Dungeness er endestasjon for 'Romney, Hythe & Dymchurch-banen.