Druzjbarørledningen
Druzjbarørledningen (russisk:нефтепровод «Дружба», druzjba betyr vennskap) er verdens lengste oljerørledning og drives av det russiske selskapet Transneft. Rørledningen ble bygget av Sovjetunionen i 1964 for å transportere olje fra sentrale Russland til steder i Vest-Europa 4000 km lengre vest. Druzjbarørledningen frakter 2 millioner fat olje hver dag[1] og er den rørledningen som frakter mest olje fra Russland til Europa.
Druzjbarørledningen starter i Samara i sørøstlige Russland, hvor olje fra vestlige Sibir, Ural og Det kaspiske hav blir hentet. Derfra går ledningen til Mozyr i sørlige Belarus hvor den deles i en nordlige og sørlig del. Den nordlig delen går til Polen og Tyskland og en sørlige til Ukraina, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn. Den nordlige er planlagt utvidet til den tyske havnebyen Wilhelmshaven og den sørlige er planlagt utvidet til Kroatia.
8. januar 2007 stanset Transneft tilførselen til Druzjbarørledningen i Belarus som en reaksjon på landets innføring av transportavgift på 45 dollar pr tonn olje. I tillegg blir Belarus beskyldt for å urettmessig tapping av olje fra oljerørledingen.[2] 30 prosent av EUs totale import av olje kommer fra Russland, og halvparten av dette går gjennom Druzjbarørledningen.[3]
Referanser
[rediger | rediger kilde]- ^ E24.no: Russland stopper oljeeksport
- ^ Offshore.no: EU krever forklaring på oljekutt østfra Arkivert 30. september 2007 hos Wayback Machine.
- ^ Hegnar.no: Oljekutt svekker tilliten til Russland Arkivert 26. september 2007 hos Wayback Machine.
Eksterne lenker
[rediger | rediger kilde]- Om Druzjbarørledningen Arkivert 27. september 2009 hos Wayback Machine., fra Pipelines International (engelsk)
- «FACTBOX-Russia's Druzhba pipeline, one of the world's biggest», fra nyhetsbyrået Reuters