Hopp til innhold

Druzjbarørledningen

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Kart over Druzjbarørledningen

Druzjbarørledningen (russisk:нефтепровод «Дружба», druzjba betyr vennskap) er verdens lengste oljerørledning og drives av det russiske selskapet Transneft. Rørledningen ble bygget av Sovjetunionen i 1964 for å transportere olje fra sentrale Russland til steder i Vest-Europa 4000 km lengre vest. Druzjbarørledningen frakter 2 millioner fat olje hver dag[1] og er den rørledningen som frakter mest olje fra Russland til Europa.

Druzjbarørledningen starter i Samara i sørøstlige Russland, hvor olje fra vestlige Sibir, Ural og Det kaspiske hav blir hentet. Derfra går ledningen til Mozyr i sørlige Belarus hvor den deles i en nordlige og sørlig del. Den nordlig delen går til Polen og Tyskland og en sørlige til Ukraina, Slovakia, Tsjekkia og Ungarn. Den nordlige er planlagt utvidet til den tyske havnebyen Wilhelmshaven og den sørlige er planlagt utvidet til Kroatia.

8. januar 2007 stanset Transneft tilførselen til Druzjbarørledningen i Belarus som en reaksjon på landets innføring av transportavgift på 45 dollar pr tonn olje. I tillegg blir Belarus beskyldt for å urettmessig tapping av olje fra oljerørledingen.[2] 30 prosent av EUs totale import av olje kommer fra Russland, og halvparten av dette går gjennom Druzjbarørledningen.[3]

Referanser[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]