Drostan

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Sankt Drostan nevnes i Book of Deer.

Sankt Drostan (død tidlig på 600-tallet), også nevnt som Drostanus, Drustan, Dustan og Throstan, var grunnlegger og abbed av det skotske klosteret Old Deer i Aberdeenshire. Hans relikvier ble overført til kirken ved New Aberdour og hans hellige brønn ligger like ved. Sankt Drostans dag er 11. juli. Vannet fra Sankt Drostans brønn er etter sigende en viktig ingrediens i Aberlour Pure Single Highland Malt Whisky.

Liv[rediger | rediger kilde]

Drostan er en skotsk abbed som levde en gang på slutten av 500-tallet. Alt som er kjent om ham er funnet i Breviarium Aberdonense og i Book of Deer', et manuskript fra 800-tallet som nå er i universitetsbiblioteket i University of Cambridge, men disse to redegjørelsene er ikke innbyrdes samstemte i alle detaljer. En versjon om tilsynelatende samme helgen opplyser at han var av kongelig walisisk ætt.

Han synes å ha tilhørt den kongelige familie på Irland. Hans fars navn skal ha vært Cosgrach. Etter å ha vist tegn på et religiøst kall ble han i ung alder fostret av sankt Columba av Iona som underviste ham og ga ham munkekappen. Drostan fulgte Columba da han besøkte Aberdour i Buchan, omtrent 72 km fra Aberdeen. Den piktiske herskeren i landet ga dem setet Deir (Deer) ved Peterhead, rundt 20 km inn i landet hvor de etablerte et kloster. Da Columba dro tilbake til Iona etterlot han Drostan som abbed for den nyetablerte klosteret. Da abbeden av Dalquhongale (Holywood) døde noen år senere var det Drostan som etterfulgte ham.

Senere, etter å ha følt et kall for ensomhet, gikk han av som abbed, dro lengre nord og ble en eremitt ved Glenesk i Angus. Her ble hans hellighet en tiltrekning for de fattige og trengende, og mange mirakler ble tilskrevet ham, inkludert i å gi synet tilbake til en prest ved navn Symon. Etter hans død ble hans relikvier overført til Arberdour i Fife og oppbevart der. Aberdeen-breviaret feirer ham den 15. desember. Klosteret Old Deer, som har falt i ruiner, ble gjenoppbygd av munker fra cistercienserordenen i 1213 og fortsatte fram til den skotske reformasjonen. Hans helliggjøring ble stadfestet i den 11. juli 1898 av pave Leo XIII.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • «St. Drostan», The Oxford Dictionary of Saints; red. David Hugh Farmer; Oxford: Oxford University Press, 1987.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]