Dorsum

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Månekrateret Krieger og dets omgivelser viser dorsa i det omgivende månehavet og slyngede riller langs dets venstre side.

En dorsum (latinsk for rygg, i flertall dorsa) er en lav, slynget høyderygg som befinner seg på overflaten av en måne eller en planet. Betegnelsen brukes i selenografi og generelt i geografisk beskrivelse av måner og planeters overfate. Dorsa er tektoniske dannelser som ble til ved at flytende basaltisk lava ble avkjølt og trakk seg sammen.

I nomenklaturen fra Den internasjonale astronomiske union benyttes navn på mennesker (primært kjente vitenskapspersoner) til å identifisere dorsa på Månen. På den måten er Dorsa Burnet oppkalt etter Thomas Burnet og Dorsum Owen etter George Owen av Henllys.

På månen finnes disse landskapsformasjonene i overflaten av dens månehav og kan strekke seg over flere hundre kilometer. De viser ofte omrisset av ringformede strukturer som er begravd under havet og følger havets omriss i et sirkulært mønster eller krysser over oppstikkende topper. De kalles noen ganger årer på grunn av deres likhet med vener som ligger under huden.

Der finnes også dorsa på Mars, for eksempel i Chryse Planitia, og på flere av de asteroidene som er blitt besøkt av romsonder. Man kjenner også til dorsa på Merkur og på et par av Jupiters og Saturns måner.