Donald Wilson

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Donald Wilson
Født1. sep. 1910[1]Rediger på Wikidata
DunblaneRediger på Wikidata
Død6. mars 2002[1]Rediger på Wikidata (91 år)
GloucestershireRediger på Wikidata
Beskjeftigelse TV-produsent, skribent, manusforfatter, filmregissørRediger på Wikidata
Nasjonalitet Storbritannia, Det forente kongerike Storbritannia og Irland (–1927)Rediger på Wikidata

Donald Wilson (født 1. september 1910 i Dunblane, Skottland, død 6. mars 2002 i Gloucestershire, England) var en skribent og produsent for TV. Han er mest kjent for sitt bidrag til BBCs versjon av The Forsyte Saga i 1967.

Han begynte sin karriere i filmindustrien hvor han jobbet for MGM i Elstree Studios som «Assistant Director». Han jobbet på blant annet Jericho (1937) og Goodbye, Mr. Chips (1939). Under andre verdenskrig jobbet han med dokumentarfilmer og i 1955 ble han ansatt hos BBC av Michael Barry, sjefen for dramaavdelingen. Som sjef for manuskriptavdelingen, var Wilson ansvarlig for å overse bestillinger og utvikling av alle originale manuskripter som ble filmet og vist på BBC.

Etter at Sydney Newman kom til BBC og omorganiserte dramaavdelingen i 1962, ble Wilsons avdeling overflødig. Han ble da gitt stillingen som sjef for serier under Newman i dramaavdelingen. Der ble han ansvarlig for å overse utviklingen av en ny serie Newman hadde kommet på, en lærerik science fiction-serie for barn kalt Doctor Who. Wilson skrev, sammen med Newman og skribent C. E. Webber, det første dokumentet som omhandlet formatet for den nye serien.

Wilson var ansvarlig for mye av den tidlige utviklingen av serien. Han prøvde å overtale produsent Verity Lambert til ikke å bruke Terry Nations manuskript om en rase kalt daleker. Etter at det hadde blitt vist på TV og ble en fenomenal suksess, kalte Wilson Lambert inn til sitt kontor og fortalte henne at hun tydelig visste bedre enn han hvordan serien skulle være og at han ikke ville blande seg inn i hennes avgjørelser mer.

I 1965 sluttet Wilson i stillingen som sjef for serier slik at han kunne konsentrere seg med å filmatisere The Forsyte Saga, noe han hadde villet gjøre lenge. Han både skrev og produserte serien og den ble en av BBCs mest populære og suksessfulle dramaserier. Serien ble først vist på BBC Two i 1967 og sendt i reprise på BBC One ikke lenge etterpå. Han fortsatte med å skrive og produsere flere dramaserier, som The First Churchills (1969) og Anna Karenina (1977).

Wilson gikk senere over til Anglia Television, hvor han jobbet frem til han pensjonerte seg. Han døde 91 år gammel i mars 2002.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Autorités BnF, data.bnf.fr, besøkt 10. oktober 2015[Hentet fra Wikidata]

Kilder[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]