Elstree Studios

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Elstree Studios er en betegnelse på flere britiske filmstudioer i byene Borehamwood og Elstree i Hertfordshire. Kun et av dem lå i Elstree, men man brukte dette navnet fordi Elstree var den største av de to byene da studioene ble grunnlagt. Borehamwood har nå vokst seg større enn Elstree.

Studioene[rediger | rediger kilde]

Clarenden Road Studios[rediger | rediger kilde]

Clarenden Road Studios ble åpnet i Borehamwood i 1914. Produksjonen stanset i 1917, men nye eiere tok over. I 1928 ble studioet koblet til elektrisitetsnettet. Det ble solgt en rekke ganger, sist til BBC som tok det over i 1984. Eastenders og flere andre serier blir produsert der.

Elstree Studios[rediger | rediger kilde]

Elstree Studios ble grunnlagt i Borehamwood i 1925. Den første filmen som ble produsert var Madama Pompadour fra 1927. Studioet har skiftet eier en rekke ganger, sist til Pacifica Ventures i 2007.

Station Road Studios[rediger | rediger kilde]

Station Road Studioes ble åpnet i Borehamwood i 1928. Selskapet gikk konkurs allerede i 1930, og studioet ble stående tomt til 1935 da eieren av Twickenham Studios kjøpte det. I 1957, etter ytterligere eierskifter, ble det nedlagt. Eiendommen ble kjøpt av en produsent av kinolerreter. I 2004 flyttet de annensteds, og bygningene ble revet.

British and Dominion Studios[rediger | rediger kilde]

British and Dominion Studios ble åpnet i Borehamwood i 1930. Store deler av anlegget ble ødelagt av brann i 1936. Selskapet flyttet til Pinewood Studios i Buckinghamshire, og de gjenværende bygningene ble solgt til et selskap som drev filmarkivering.

Elstree Way Studios[rediger | rediger kilde]

Elstree Way Studios ble bygget i Borehamwood i 1935–1937. MGM tok over i 1944, og brukte studioet til 1970. Bygningene ble revet, og området ble brukt til et industri- og boligområde.

Danziger Studios[rediger | rediger kilde]

Danziger Studios var det eneste som faktisk lå i Elstree. Det ble åpnet i 1956, og ble for det meste brukt til fjernsynsproduksjoner. Det var ikke lønnsomt, og ble nedlagt i 1962.

Millennium Studios[rediger | rediger kilde]

Millenium Studios ble grunnlagt i 1993 i Borehamwood.