Diskusjon:Vin

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Følgende tekst er flyttet fra Gjæring før den ble slettet:

Rødvin framstilling:[rediger kilde]

stilkene blir fjernet , druene blir knust sammen med skallet og druesteinene. det er fordi rødvin får sin farge av drueskallet og garvestoff (tannin) fra steinene og noe fra skallet. deretter begynner gjæringen ved att gjærsoppen angriper druesukkeret i druesaften og omgjør dette til alkohol.gjøringsprosessen pågår i ca 1 uke. vinen blir så silt fra skallet og steinene og dette kalles avtrekksvin. avtrekksvinen blir anbrakt på fat eller tanker. skallet og steinene inneholder mye vin og blir derfor presset 1 eller 2 ganger. denne pressvinen blir noe blandet med avtrekksvinen og sluttproduktet blir lagt vekk på fat eller i tanker. skrevet av mona genc

Den kan brukes i artikkelen etter opprydning. BjørnN 8. feb 2006 kl.12:56 (UTC)

Opprydningsdiskusjon[rediger kilde]

Har nå gjort et forsøk på å rydde litt opp i artikkelen. Med blant annet nye pekere til artiklene "Rødvin", "Hvitvin" osv., som allerede eksisterer. AnneH7. jan 2007 kl. 21:18 (CET)

Denne artikkelen er i ferd med å vokse over en rimelig grense. For meg ser det rimeligere ut å ha vinfremstilling uavhengig av druesort for seg, og så forfølge spesialtemaer i egne artikler, slik at vi slipper evig lange lister som ikke henger helt sammen med seg selv en gang. Druesortene kan da nevnes til de land eller distrikter de brukes, og vi slipper med en liste med lenker til disse. Lenkene kan standardiseres slik at vi får «Alsace-vin», «portugisisk vin», «australsk vin» osv. som hovedtemaer, og etterhvert som noen skriver, kommer distriktene, og de er der blitt mange av. Lykke til, jeg er elendig med redirecter.--Bjørn som tegner 7. jan 2007 kl. 22:16 (CET)
Selv om jeg vil rose AnneH for hennes utvidelse, er jeg enig i at vi kan vurdere splitt inn i flere artikler, og at vi godt kan tenke på artikler om forskjellige vindistrikter og lignende. Haros 7. jan 2007 kl. 22:25 (CET)
Helt enig! Artikkelen kan fortsatt forbedres en god del. AnneH 7. jan 2007 kl. 22:40 (CET)
Jeg er fortsatt ikke helt ferdig med å rydde i artikkelen. Har samlet stoffet mere, skal vurdere å skille evnene i artiklene slik dere var inne på etterhvert.AnneH 9. jan 2007 kl. 07:18 (CET)

Tyskernes klassifiseringsfiasko[rediger kilde]

Jeg ser at du jobber godt, AnneH. Har du vært bort i tyskernes klassifiseringsfiasko fra ca. midten av forrige århundre, da all vin ble klassifisert etter restsukker(lagringsbestandighet)? Smaken betydde mindre enn systemet - typisk tysk «ordnung» spør du meg. Systemet er vel gitt delvis opp nå, tror jeg. Så har vi Auslese, Trockenauslese og Trockenbeerenauslese som de artigste og dyreste sortene. Druene henger på rankene så lenge produsenten tør, til like før første frostnatt og blir rosinaktige. Pressingen gir nærmest sirupsaktig saft, som kan gi virkelig fine viner, men steindyre, fordi mange innhøstinger går i vasken, frosten kom for tidlig osv. De beste årgangene tåler mye lagring, men det er alltid et lotteri å kjøpe slike. Hvis du vil ha hjelp til noe, så kontakt meg på diskusjonssiden min. --Bjørn som tegner 17. jan 2007 kl. 12:12 (CET)
Ja, det særegne tyske Öchsle-klassifiseringssystemet er noen underlige greier. Det virker som om de premierer ekstra søt vin. Men en grunn til at disse *auslese-vinene samt Eiswein er så kostbare er at vinbonden på forhånd må varsle hvor mye vin han planlegger å produsere. Det holder altså ikke å la vindruene henge ute til den første frostnatta, bonden må planlegge det hele og kontrollen er visstnok temmelig streng. -mats 18. jan 2007 kl. 11:50 (CET)
Intressant! en lærer stadig nye ting. Holder enda på med å rydde. Vet du forresten hvor en kan finne stoff om de ulike vindruene på nettet? AnneH 17. jan 2007 kl. 21:01 (CET)
Svenskene har en ganske grei sv:Lista_över_vindruvor og en egen sv:Kategori:Vindruvor. Er muligens et overkommelig utgangspunkt for noe tilsvarende her hos oss. -mats 18. jan 2007 kl. 11:54 (CET)
Nettet? Jeg er nesten blank der, men tenker engelsk WP har mye rart. (Selv bruker jeg primært hukommelsen, som har et rotekammer jeg stadig forbauses over selv. Dessuten har Polet ganske mange kjekke brosjyrer, som min kjære fru desverre har resirkulert.) Jeg oversetter gjerne, bare hint om hva. Vi trenger vel ikke alt om alt, heller.--Bjørn som tegner 17. jan 2007 kl. 21:23 (CET)
Jeg har lagt inn ett svar på ditt spørsmål på din brukerside ettersom jeg generaliserte det litt. Haros 17. jan 2007 kl. 21:37 (CET)

Veien videre:[rediger kilde]

Jeg laget en liste over vinproduserende land. Lite fra Asia, forresten, bare en kinesisk sekt, og den er ikke vin. Jeg tenker de store får egne artikler(allerede i gang) , mens de små etterhvert kan skrives enten i listen, eller helst et avsnitt i landets artikkel. Noen må lage omdirigeringer for «chilenske», «spanske», «italienske» osv. vindistrikter.

En tanke mens jeg ser den ene druen etter den andre kommer opp: De kan gjerne merkes med land, så får du oversikten ved å gå gjennom listen over artikler som har den merkingen - eller få noen til å lage kategorier: Franske druer, italienske osv. ellers blir det lett uoversiktlig i artiklene, og noen av druene risikerer å bli hjemløse og foreldreløse. Hvis du lager listen først, vil du se både hvor mange som må skrives, og når du endelig har alt på plass. Listehenvisningen kan plasseres sammen med henvisningen til vinlandet, eventuelt følges opp per distrikt. ( :- )) --Bjørn som tegner 4. feb 2007 kl. 22:29 (CET) PS. Er det ok at jeg tar vekk noen tyrkleifer i ny og ne? DS.

Druestubber[rediger kilde]

Bra Bjørn som tegner! Ser at du har lagd artikkel om fruktvin. Jeg er nå igang med å bygge opp druestubber. Skal straks legge inn for druen "Gamay" AnneH- 21. jan 2007 kl. 14:52 (CET)
Jeg ser et lite problem med rettskrivningen. Jeg har ikke forsøkt, men skal vi be noen om å flytte spainia til Spania? Alternativet er å la lenken ligge feilskrevet slik:[[Spainias vindistrikter|Spanias vindistrikter]] . Da er det bare å slette litt når blå blir rød, fordi noen har fikset. Eller la feilen bli «omdirigering til». Der er minst tre gode krefter ute på disse sidene, altså 5 i alt, og jeg er litt forbauset over at de ikke har hjulpet deg forlengst.--Bjørn som tegner 21. jan 2007 kl. 15:41 (CET)
Takk for du sa ifra! Har nå kopiert innholdet til en ny artikkel. Da må en med administrasjonsrettigheter slette artikelen med feil navn. AnneH- 21. jan 2007 kl. 17:15 (CET)

Kategori:"Land" vindruer[rediger kilde]

Synes det var en god ide å lage en oversikt over druene, hvor de kommer fra. Har derfor nå opprettet Kategori:franske vindruer. Er det noen som har innvendinger mot dette, så bare si ifra. Fint at du retter opp skrivefeil, Bjørn som tegner, dette er jo en av fordelene med wikipedia. AnneH - --5. feb 2007 kl. 19:31 (CET)

Jeg ser bare ett problem: kategoriplassering gir foreldreløse artikler. Det var slik jeg fant din greske venn, og måtte lenke ham inn inntil videre i vinatikkelen generelt. Lister funker slik sett bedre, tror jeg, de er en slags artikler uten overordnet status - men det er bare det jeg synes jeg har sett. Vi kan jo spørre og håpe at svaret ikke går over hodene våre. Det jeg tror er at «liste over ---ske druer» gir Ulf Larsen mindre hodepine enn «kategori:---ske druer», og jeg kan kose meg med å finne eller ikke finne «foreldre» til andre rariteter. Til verden utenom de store vinlandene foreslår jeg en godt lenket liste som heter «Vindruer fra mindre vinprodusentland», så kan de henge fast i resten av strukturen. Da får Grüner Veltliner sin plass uten å kreve en artikkel fra vår hånd om hele den østerrikske vinproduksjonen - det holder med nasjonalitet og evt. slektskap med andre druer, ditto for tidligere østblokkland. --Bjørn som tegner 5. feb 2007 kl. 21:05 (CET) PS. si fra om du liker ideen - men behold kategorier for de store landene, så kan jeg klippe, lime og organisere litt fra oss og litt info fra polkatalogen (ufullstendig, men en start). DS.
Hva gjør vi? Tar vi listen over vindruene inn igjen i artikkelen vin,sortert etter grønne og blå druer. Eller tar vi den kategori:vindruer tilbake igjen slik den var og kutter ut å samle druene under hvert enkelt land. Viser til slik det er gjort i svensk og engelsk wikipedia. AnneH 5. feb 2007 kl. 22:11 (CET)
Jeg synes kategoridelingen etter land virker veldig god; ved hjelp av den kan det også knyttes til kategorier for vin i de enkelte land slik at man etterhvert som flere artikler kommer på plass kan lage et helhetlig sorteringssystem. Men kategorienes styrke er ikke muligheten for å finne en enkelt artikkel ved å starte på toppen og gå nedover; det er at man kan hoppe fra en artikkel til en liste over relaterte artikler. For å finne en artikkel er søk eller lister oftest langt mer praktisk. En liste over vindruer vil være veldig god til å manøvrere i, og den kan settes opp som en tabell, f.eks. slik:
Druesort Dyrkes i
Cabernet Sauvignon Frankrike
Chenin Blanc Frankrike, Sør-Afrika
Pinot Blanc Frankrike, Italia, Tyskland

På en slik side vil det være enkelt å finne frem alfabetisk, samtidig som man får en tilleggsopplysning som ikke vil gå frem dersom man sorterer dem i den overordnede kategorien vindruer. Cnyborg 5. feb 2007 kl. 22:47 (CET)

Jeg er skeptisk til å lage kategorier à la "...ske vindruer". Det er jo unektelig et problem at samme drue kan ha vidt forskjellige navn straks man passerer en landegrense. Chris' forslag er bedre, men det kommer ikke helt over målstreken, idet man også bør ta med hva druen heter i de landene den dyrkes – f eks Syrah eller Shiraz. (Å la artikkelen hete Syrah/Shiraz synes jeg er uheldig; et søk på ett av navnene fører ikke frem.)
Slik jeg ser det må vi bestemme oss for under hvilket navn hovedartikkelen om en drue skal ligge, og dernest opprette så mange redirects dit som det finnes alternative navn. Og alle disse navnene på inn i en tabell à la den over, dog med samtlige navn. -mats 5. feb 2007 kl. 23:00 (CET)
Syrah/Shiraz er også uheldig fordi skråstreken brukes for å angi undersider. Det ene bør velges som oppslagsord, med omdirigering fra det andre. Om tabellen kan utvides med flere opplysninger er det bare en styrke, og alternative navn virker veldig bra å ha med. Cnyborg 5. feb 2007 kl. 23:15 (CET)

Cnyborg har vist svart mens jeg skrev dette! Lister er veldig godt egnet der noe kan enumereres entydig i en komplett liste. Kategorier fungerer best der noe ikke er lett å få komplett, og arbeides på fortløpende. Ofte gjør dette at hvis en kan lage en arbeidsoversikt over alt innen ett felt så kan dette formuleres som en liste, og etter hvert som det lages artikler om de enkelte tingene så vil kategoriene fylles opp. I slike tilfeller er det en fordel å la navnet på listene og kategoriene følge hverandre. For eksempel Liste over franske vindruer og en kategori Franske vindruer. I kategorien vil da lista kategoriseres som [[Kategori:Franske rødviner| ]], legg merke til mellomrommet etter pipe-karakteren, og plasseres først i kategorien. Lista bør da være noe nær komplett, mens kategorien langsomt vil fylles opp fra denne. I noen tilfeller hvor lista omfatter svært mye som det er lite trolig at vil få omtale så kan det med fordel brukes en mal som lager ordinær brødtekst istedenfor lenker hvis det ikke finnes noen artikkel. Det kan også med fordel brukes sorterbare lister hvis lista inneholder flere kolonner med aktuell informasjon. — Jeblad 5. feb 2007 kl. 22:50 (CET)

Jeg tror en overordnet liste som dekker alle land er en fordel, fordi den adresserer problemet med at man ikke vet hvor druesorten dyrkes. Men under de enkelte land kunne man evt. laget artikler av typen franske vindruer, italienske vindruer osv., som kan inneholde ikke bare en liste men også litt historikk. Det er vanskelig å få overblikk over når de forskjellige druesorter ble innført i et område, og deres forhold til hverandre, gjennom bare enkeltartikler. I listen kan man jo gå litt nærmere inn på det geografiske og angi regioner hvor druesorten særlig dyrkes. Cnyborg 5. feb 2007 kl. 23:15 (CET)
Jeg tenkte ikke så langt, jeg bare så at listen lager færre foreldreløse, men bruker en begge deler, er en noe lengre. Jeg har lignende problemer med pipetobakk, men den skal jeg holde i en ikke for lang artikkel og ikke lage rødlenker fra. Bra dere møtes - men jeg har en liten følelse av at ikke alle snakker helt samme språket. Wikiansk er av og til en variant av datalesisk, og det går rett som det er over mitt hode. Men ikke ta det så tungt, det er ingens skyld - det bare må bli slik. Fortsett samarbeidet så kan vi snart fjerne «rotete-etiketten» fra hovedartikkelen. Hvilken liste går jeg løs på?--Bjørn som tegner 6. feb 2007 kl. 00:24 (CET)
Det skurrer litt, semantisk sett. Hva gjør en "fransk vindrue" fransk, hvis samme drue dyrkes i Wollongong? Litt bedre er det å omdøpe kategoriene til Vindruer i Frankrike etc. Men jeg usikker på om det i det hele tatt er noe vits i å land-spesifisere disse tingene... en vindrue er nå en gang en vindrue, og det er ikke mange av dem at de ikke kunne a) listes opp i en tabell (veldig gjerne en sortérbar såden, som Jeblad foreslår) og b) alle sammen havne i en felles Kategori:Vindruer. Et problem med kategorier på Wiki er kanskje at kun navnet på hovedartikkelen automatiske havner i kategorien, eller kan man også få redirects inn der - dvs. at både Syrah og Shiraz dukker opp som oppslagsord? -mats 6. feb 2007 kl. 00:35 (CET)
Jeg er enig med Mats her. Hvis ingen har noe imot det legger jeg druene tilbake til en felles katalog. Når det gjelder Syrah/Shiraz druen har vi som Mats var innepå et problem med at det allerede finns en artikkel med samme navn som druen som angir et stedsnavn. Dette var bakgrunnen for at artikkelen ble hetende dette. Kan gjerne døpe den om til Syrah, men det er Shiraz som står på vinetiketter her i Norge. AnneH 6. feb 2007 kl. 06:36 (CET)
Når det gjelder Syrah/Shiraz har jeg døpt om artikkelen til Syrah og lagt inn en redirect på Shiraz (vindrue). Den opprinnelige artikkelen om byen Shiraz i Iran er omdøpt til Shiraz (by), og Shiraz er blitt til en pekerside. -mats 6. feb 2007 kl. 10:53 (CET)
Har nå ordnet tilbake min fiasko fra igår. Ellers synes jeg at vi bør vurdere forslaget til Cnyborg. Det er tross alt en liten del av druene som kan kalles internasjonale. F.eks. har portogal en god del druer som bare dyrkes der.AnneH 6. feb 2007 kl. 18:29 (CET)
Jeg tror det er riktig. En Liste over vindruer og en Kategori:Vindruer er en god løsning. Haros 6. feb 2007 kl. 18:34 (CET)

Vinstubber[rediger kilde]

Hei. Jeg ser at det ikke finnes en Vinstubb, og har prøvd å lage en. Kan denne brukes, og kan noen legge den der den skal være? Lauritzen 7. jun 2007 kl. 23:56 (CEST)
{{temastubb | tema=vin| lenke=vin| bilde=Wine_grapes03.jpg | nn={{{nn|}}} |{{{1|}}}}}

Malen ligger på Mal:Vinstubb nå, og kan legges inn i stubbartikler med {{Vinstubb}}. Kanskje er Liste over vindruer et godt utgangspunkt for å finne kandidater til stubben -mats 8. jun 2007 kl. 00:38 (CEST)
Jeg ser noen legger inn flaskebilder med hele etiketten synlig. Jeg tror vi er i nærheten av både ulovlig reklame, og nærgående omgang med copyright der. Jeg tror jeg har løst ett av mine problemer som i Bitterdram hvor ingen av flaskene har 100% synlig etikett/logo. Kan bli spennende å følge med.--Bjørn som tegner 8. jun 2007 kl. 00:13 (CEST)
Fil:Barolo 1996 Brunate, Bricco Rocche.jpg
En flaske Barolo 1996. Nå dessverre tom.
Jeg er en av dem som har fotografert (egne) vinflasker, og ser ikke problemet med etikettens synlighet. Bildet ligger på commons, artikkelen er ikke reklame, flasken fås ikke på Vinmonopolet, produsenten er enten uvitende eller jublende glad. Dog mulig at dette er juristmat og som sådan ikke kan løses med sunn fornuft -mats 8. jun 2007 kl. 00:38 (CEST)
Jeg tror ikke vi kan få problemer med reklamelovgivningen når det gjelder flaske-etiketter. Vinforum.no illustrerer sine artikler med bilde av flasker, eller bare hele etiketten. De har hatt en runde i rettsalen for sine reklamer for vin i magasinet, og jeg tror de ville ha gjort ting annerledes hvis dette var klart ulovlig. Når det gjelder copyright derimot? Lauritzen 8. jun 2007 kl. 00:57 (CEST)


Innledingen Vin (fra latin vinum) er en alkoholholdig drikk som fremstilles ved gjæring av druesaft. Drueplanten tilhører familien Vitis Vinifeira. Eplevin eller rabarbravin etc. kan derfor strengt tatt ikke defineres som vin, ettersom denne alkoholholdige væsken ikke er laget på saft fra vindruer. er vel strengt tatt feil da også fruktvin er vin (bare at det legges på frukttypen først) jfr: [1]. Johanroed 14. nov 2008 kl. 15:04 (CET)

Feil i "Viktig ved vinsmaking"[rediger kilde]

Iflg. "Beyond the Tongue Map -Evaluating Taste and Smell Perception by Cathy Pelletier" http://www.asha.org/Publications/leader/2002/021022/f021022a.htm er ikke smaksløkene fordelt ulikt utover tungen, så avsnittet under bør omskrives. Smak på vinen, dvs. ta den i munnen og hold den der i noen sekunder. Mange slurper høylydt mens de smaker på vin – dette fører mer luft inn i munnhulen og kan hjelpe til med å gjenkjenne vinens dufter. Mens du har vinen i munnen kan du bevege tungen for å dekke den helt med vin. Dette fordi ulike smaker er plassert på ulike steder på tungen. Ved dette stadiet er smaksprosessen strengt tatt over. Men for å kjenne ettersmaken (vin har tendens til å skifte smak etter at den er blitt svelget) kan den også svelges. Dette usignerte innlegget ble skrevet av 129.242.185.41 (diskusjon · bidrag) 14. jan 2011 kl. 10:07 (CET) (Husk å signere dine innlegg!)

Setningen behøver vel ikke skrives mye om. Smakslkene er jevnt fordelt, men jeg har i sin tid fått med meg at smaksnervene var koplet til felter på tungen, slik at det søte var en plass, og det bitre en annen plass. Ettersmaken er viktig - og en bør kanskje nevne at vinsmaken forandrer seg ved tilsetning av mat og krydder? Bjørn som tegner 14. jan 2011 kl. 11:51 (CET)