Hopp til innhold

Bitterdram

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Bitterflasker fra 20 ml til halvflaske. Den eldste flasketypen kaltes jomfru eller madam

Bitter eller bitterdram er navn på en gruppe krydrede brenneviner som preges av at urtene som er tilsatt er lite sukkerholdige, og gjerne bitter i smak. Bitter ble opprinnelig fremstilt som en drikk med medisinske og oppkvikkende egenskaper, også kalt eliksir.[1]

Absint ble populær i 1880-årene og forbudt en tid før den igjen selges. Den originale inneholdt for store mengder av giftstoffet tujon som finnes i malurt.

Angostura er en amerikansk bitter, med uropphav i Angostura som er en by i Bolivar-distriktet i Venezuela. Den brukes mest som dråpevis tilsetning i drinker og cocktails.

Fernet Branca baseres på anis og lakrisrot, og blir ofte brukt mot «løs mage».

Ratzeputz er et tysk krydderbrennevin/bitterdram smaksatt med ingefær. Riga Balsam er en latvisk bitter, som foruten den tradisjonelle Gammel Dansk, er særlig populær på Ærø i Danmark.[2]

Vinmonopolets bitter ble ofte brukt som «dagen derpå»-medisin. Hovedmotivet på etiketten var en hane og produktet ble derfor populært kalt «Kykkeliky».[trenger referanse] Mange bittere selges i miniatyrflasker på 20, 40 eller opptil 100 ml. De brukes ofte etter et bedre måltid i håp om at de skal gi bedre fordøyelse.

Referanser[rediger | rediger kilde]