Hopp til innhold

Diskusjon:Liste over personer på norske frimerker

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Jeg hadde en viss leksikalsk-humoristisk glede av å føre opp Alfred Nobel med «tittel» (eller mer presist «forklarende tilføyelse») nobel, og likeledes Vidkun Quisling med «tittel» quisling. Nå er visst begge deler redigert bort i den snusfornuftige saklighetens navn. Akkja, vi sære humorister er en truet rase. M. Haugen 11. okt 2005 kl.19:28 (UTC)

Nå fikk jeg meg en god latter. Morsomme titler. mali 11. okt 2005 kl.19:39 (UTC)
Beklager, det var visst jeg som diskrediterte Nobel som industrimann og nobelprisgrunnlegger. Kanskje han kan være nobel prisgrunnlegger? :) Når det gjelder Quisling skrev jeg politiker men lot quisling stå, det syns jeg i grunnen passet fint. --Eddi (Snakk) 11. okt 2005 kl.19:51 (UTC)
Ja, vi er vel sikkert flere som husker Blix' bitende tegning av Quisling på vei inn til besøk hos Hitler:
Jeg er Quisling.
Og navnet var...?
(M. Haugen 12. okt 2005 kl.07:02 (UTC))

Kortversjonen

[rediger kilde]
Nasjonalhelten Fridtjof Nansen er den person utenom kongefamilien som oftest har vært avbildet på norske frimerker. Hans virke berører to hyppige tema: Polarområdene og Nobelprisen
Nasjonalhelten Fridtjof Nansen er den person utenom kongefamilien som oftest har vært avbildet på norske frimerker. Hans virke berører to hyppige tema: Polarområdene og Nobelprisen

Liste over personer på norske frimerker. Norges første frimerke ble utgitt i 1855, men hadde ikke noe personmotiv. Den første personen som ble avbildet på et norsk frimerke var unionskongen Oscar I i 1856.

Den første ikke-kongelige som ble avbildet på norske frimerker var forfatteren Henrik Ibsen, i anledning hans hundreårsdag i 1928, fulgt av matematikeren Niels Henrik Abel senere samme år. Bjørnstjerne Bjørnson kom på frimerke i 1932 og Ludvig Holberg i 1934. Disse fire kom i lik formgivning og i fire valører, 10 øre grønn, 15 øre brun, 20 øre rød, og 30 øre mørk blå.

Dronning Maud ble i 1939 den første kvinnen på et norsk frimerke, fulgt av sin svigerdatter Märtha i 1956. Den første ikke-kongelige kvinne som fikk et frimerke utgitt til sin ære var Camilla Collett, i 1963. Fra 1940 og fremover ble også flere kvinner avbildet som motiv på bilder fra norsk dagligliv, som sykepleier og lignende.

Noen tema er hyppige på norske frimerker: Kongefamilien, polferder, Nobelprisene, vitenskapsjubileer og i de senere år idrettshelter.

Hvilke kilder er benyttet for listen? Hvordan kan en artikkel bli utmerket uten noen klidehenvisninger? Hogne (nn) 30. jun 2008 kl. 08:46 (CEST)

Det siste spørsmålet kan vel på den ene siden delvis besvares med at dette er opplysninger som ligger oppe i dagen; på samme måte som for Liste over britiske monarker og Liste over Norges utenriksministre; på den annen side kan det delvis forklares med at denne lista ble kandidatvurdert på et tidlig tidspunkt, da referansekravene var lavere.
Innholdet i lista er kjent fra Norgeskatalogen og enklere lister. Det som eventuelt kunne belegges nøyere var grenseoppgangene mellom de som er tatt med, og de som ikke er. Mvh MHaugen 30. jun 2008 kl. 09:05 (CEST)
Burde ikke denne lista ha henvisning til hvilke frimerker de respektive personer er avbildet på (f.eks. med katalognummer)? Slik f.eks. liste over norske utenriksministre oppgir når vedkommende var minister og for hvilket parti, og ikke bare at vedkommende har vært minister en gang. Hebue (diskusjon) 2. apr. 2014 kl. 00:14 (CEST)[svar]
Jo, katalognummer kan være en god ide, slik det brukes i Liste over byjubileer på norske frimerker og Liste over jubileer på norske frimerker. Da jeg jobbet med lista og disse artiklene i 2006–07 (jfr kandidatprosessen) var det opprinnelige målet å bruke frimerkene som et kriterium for å finne og fylle ei rødliste over viktige nordmenn vi manglet artikler om. Det er kanskje på tide å tilføre det filatelistiske perspektivet som ble etterlyst allerede i 2007. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 2. apr. 2014 kl. 08:24 (CEST)[svar]

De som ikke får være med

[rediger kilde]

I forbindelse med Fjernsynets femtiårsjubileum er det gitt ut fire frimerker med i alt 17 portretter. Tolv av dem er nå ført opp på lista. Dessverre går det vel ikke å ta med Bjørnen Teodor, Pompel og Pilt, Titten Tei og Kaptein Lu fra Kometkameratene. Synd. Hilsen GAD 7. sep 2010 kl. 22:59 (CEST)

Noen idrettsfolk

[rediger kilde]

Denne lista har følgende begrensning: «Nedenstående oversikt omfatter imidlertid bare personer som er gjengitt i kraft av sin egen person, og omfatter ikke personer på maleri, eller personer som representerer sitt yrke, som postbetjent, frelsesoffiser, korpsmedlem el.l.»

I samband med ski-VM er det gitt ut et frimerke (NK 1780) som i følge Posten viser «det nye stadionområdet i Holmenkollen». Det er nok også hovedmotivet, men vi ser også Marit Bjørgen og Kristin Størmer Steira. Bør de føres opp på lista? Det er også gitt ut et merke (NK 1776) i samband med 150-årsjubileet til Norges Idrettsforbund. Dette merket har 15 felter med svært små idrettsbilder. Noen er av barn, andre er av rygger, men det er også enkelte berømtheter som vil kunne kjennes igjen. Poenget med merket er naturligvis å presentere idrettslig mangfold, så dermed representerer vel kjendisene «sitt yrke», eller hva? (Om de skal med, så trenger jeg hjelp til identifisering. Sportsinteressen er avmålt.)

Se merkene her og her. Hilsen GAD 17. mar 2011 kl. 22:59 (CET)

Disse fotomontasjene er en utfordring for denne lista, enten det gjelder film, grand prix, nrk eller som her idrett. Jeg har kommentert det i en filatelistblogg for noen uker siden. Konklusjonen er vel at: jo, de burde vært identifisert og listet opp. Men det er også i et slags grenseland: Da Egil Danielsen kom på frimerke var det hele Danielsen, og bare ham, på frimerket. På disse montasjene er det vel summen av alle personene som utgjør motivet. Litt forvirrende. Mvh --M Haugen 17. mar 2011 kl. 23:13 (CET)

Forleden kom det ut fire frimerker i samband med Munch-jubileet. De viser fire av hans verker, det ene et selvportrett. Skal vi føre det opp på lista, enda om teksten sier at den ikke omfatter «personer på maleri ...»? Hilsen GAD (diskusjon) 16. feb 2013 kl. 18:16 (CET)

Jeg satte ham inn. GAD (diskusjon) 5. mar 2013 kl. 22:07 (CET)
Bra. M O Haugen (diskusjon) 5. mar 2013 kl. 22:57 (CET)