Diskusjon:Liste over Norges utenriksministre

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Gode lister og portaler Liste over Norges utenriksministre er en av Wikipedias Gode lister og portaler, noe som betyr at den har gått gjennom en prosess og blitt verifisert som noe av det beste Wikipedia kan by på.


Wikipedia Liste over Norges utenriksministre har vært utvalgt artikkel og var på Wikipedias forside uke 37, 2009.

Eldre innlegg[rediger kilde]

Er det noen som kan forklare hvorfor vi har Oscar Torp som utenriksminister i 1945? Trygve Lie blir jo ellers regnet som utenriksminister frem til februar 1946. På denne listen er Trygve Lie oppført som minister i "1946". Jeg retter ikke dette i tilfelle noen har en avansert forklaring. Svart - 31. okt 2006 kl. 10:54 (UTC)

Torp, Oscar Fredrik, statsråd. Fungerende sjef for Utenriksdepartementet i Oslo 14. mai–7. juni 1945.[1] "Fungerende" i tre uker er ikke det meste notable. Lurer på om de andre listene har oversikt over settestatsråder. Tskoge 3. nov 2006 kl. 17:23 (UTC)

I løpet av krigen og like etter skjedde det mye som er vanskelig å få inn i et begrenset skjema, Torp ledet regjeringsdelegasjonen på 5 medlemmer som kom til Oslo like etter kapitulasjonen, og han var fungerende statsminister i tillegg til å være sjef for utenriksdepartementet.
- « Formann for regjeringsdelegasjonen til Oslo 14. mai-7. juni 1945, i den egenskap også fungerende statsminister, og fungerende sjef for Utenriksdepartementet og Statens informasjonstjeneste. (A)».
Han står vel ikke oppført som statsminister, og jeg tror Trygve Lie fremdeles satt og var minister i London. Lie var også «Også fungerende statsminister 16. april-7. juli 1942» og det er sikkert mer. Vi hadde kanskje en tilsvarende situasjon under Bondeviks sykemelding? Derfor mener jeg vi kan ta ut disse tre ukene fra maler og skjema, etter det jeg har sett av de andre listene så er det et forbedringspotensiale der, vi mangler forresten flere viktige departement. - Svart 3. nov 2006 kl. 19:37 (UTC)
I grafen til høyre i bildet står Løvland som utenriksminister for regjeringen fra 1905. Dette er rett, men det er ikke rett at regjeringen kom fra Høyre. Partiet var Samlingspartiet, en organisasjon som omfattet både Høyre og (deler) av Venstre. Rett farge vil da måtte være en som viser dette. Navsika 19. nov 2006 kl. 22:35 (CET)
Kommentar til diskusjon om Lie og Torp. Selv om Torp står oppført som sjef for UD på Odin stemmer det ikke overens med andre framstillinger. Dette lille intermessoet for Torp feks er ikke nevnt i artikkel om Torp i Norsk Biografisk Leksikon. Det rette må være at bare de faste statsrådene står oppført. Derfor må det også være rett å sløyfe alle som en viss tid har sitter som setestatsråder, fung. statsråder for en kort periode o.l. Er hellerikke sikker på at admin.rådet 1940 skal med. Navsika 19. nov 2006 kl. 22:48 (CET)
Ser ut til at vi prøvde å endre på Torp samtidig, vi har en annen feil også. Ingolf Elster Christensen fra administrasjonsrådet har fått en kort kariere som utenriksminister sommeren -40. --Svart 19. nov 2006 kl. 23:10 (CET)
Enig i at Christensen skulle bort. Sikkert mer å ordne opp i her, blant annet korte biografier over samtlige utenriksministre. Men hvordan få vi ordnet fargene og den grafiske søylen til høyre Navsika 20. nov 2006 kl. 09:23 (CET)
Jeg har fikset søyla, håper jeg :) Er det korrekt nå? --Svart 20. nov 2006 kl. 09:37 (CET)
Søyla er ikke helt korrekt. Burde være en egen farge for Samlingspartiet, eller koalisjonen som Løvland først var utenriksminister for (fra mars 1905 til oktober 1907: Chr. Michelsens regjering). Hva med lyseblå for å skille den fra Høyre?Navsika 20. nov 2006 kl. 11:12 (CET)

Skal vi etter hvert satse på å inkorporere bildene i tabellen, slik det er gjort i Liste over Amerikas forente staters presidenter? Guaca 14. mar 2007 kl. 10:41 (CET)

Da må vi gjøre mer bildejakt først, foreløpig har vi ingen før 1940, og bare halvparten etter. Portrettbilder fra før 1940 er kanskje i det fri? --MHaugen 14. mar 2007 kl. 10:44 (CET)

Kortversjonen[rediger kilde]

Jørgen Løvland var det uavhengige Norges første utenriksminister, fra 1905 til 1908

Liste over Norges utenriksministre. Utenriksdepartementet ble opprettet i 1905, i forbindelse med Norges løsrivelse fra unionen med Sverige. Vedtaket om å opprette UD ble gjort 7. juni, og departementet trådte i kraft 15. juni 1905. Jørgen Løvland ble vår første utenriksminister. Norge kunne likevel ikke sende ut diplomater, eller på andre måter opptre som en utenrikspolitisk aktør, før landet var anerkjent internasjonalt som en selvstendig stat. Anerkjennelsen avhang på sin side av en formell og reell sanksjon fra Kong Oscar. Inntil denne kom 26. oktober 1905 skulle norske utenriksinteresser fortsatt ivaretas av svenske ambassader og konsulat.

Arbeidet for en egen norsk utenriksrepresentasjon (Konsulatsaken) var en av de avgjørende konfliktene mellom Norge og Sverige i unionens siste år. Historikere er imidlertid uenige om hvorvidt dette i seg selv var en viktig sak for norske politikere, eller om det ble brukt som påskudd i arbeidet for en oppløsning av unionen.

Jørgen Løvland formulerte 28. oktober 1905 den første norske utenrikspolitiske manifest, av og til kalt Løvland-doktrinen:

«Oppgaven må være å holde oss utenfor deltagelse i de kombinasjoner og allianser som kan dra oss inn i krigseventyr med noen av de europeiske krigerstater»

Halvard Lange er den lengstsittende utenriksminister, fra 1946 til 1965, gjennom fire regjeringer, fulgt av Knut Frydenlunds ni år i fire regjeringer. Den i ettertid lite påaktede Nils Claus Ihlen satt i syv år, fra 1913 til 1920. Arbeiderpartiets utenrikspolitiske troika Knut Frydenlund, Torvald Stoltenberg og Johan Jørgen Holst etterfulgte hverandre som ministre fra 1974 til 1994, avbrutt av to borgerlige regjeringer.

Länken till regeringens hemsida fungerar inte längre[rediger kilde]

Jag har tyvärr inte lyckats hitta rätt på dokumentet efter en kort sökning, antar att det finns någonstans. Gunnar Larsson 3. jun 2007 kl. 02:08 (CEST)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Liste over Norges utenriksministre. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 1. aug. 2017 kl. 10:09 (CEST)[svar]

Eldste først, eller nyeste først?[rediger kilde]

I listen står nå eldste (første utenriksminister) først, men i kortlisten til høyre er det omvendt. Hadde det ikke vært en fordel å snu selve hovedlisten, så den nyeste og nåværende utenriksminister kom først? Mvh. Ulf Larsen (diskusjon) 20. mar. 2019 kl. 20:39 (CET)[svar]

Alle listene over norske ministre begynner med den første. Jeg synes det er greit slik det er. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 21. mar. 2019 kl. 05:52 (CET)[svar]