Diskusjon:Grimelund gård

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Noen kilder/referanser jeg er litt usikker på om er nyttige.[rediger kilde]

De referansene jeg la inn i artikkelen er ikke sånt jeg visste hvor var eller kunne fra før. Nasjonalbiblioteket har en tjeneste som heter Bokhylla og her ligger nå nærmere 180 000 bøker skannet og teksten er elektronisk søkbar. Det jeg gjorde var å søke på "Grimelund gård" og så undersøke treffene jeg fikk. Når du åpner en bok så går det an å søke inne i boka og slik finne nøyaktig hvor i teksten ordene stod. Når jeg bruker "-tegnet over 2-tallet på tastaturet (ikke to sånne ' ' ) i begge ender av en tekststreng så finner jeg ikke bare ordene men der de står i nøyaktig den rekkefølgen jeg oppga. Jeg forsøkte meg med å søke på Grimelund, men antall treff ble for stort, det må være flere steder i Norge som heter Grimelund. Videre så søkte jeg på Grimelund "Vestre Aker", da fant jeg bøker som inneholdt søkestrengen "Vestre Aker" og i tillegg Grimelund, men søkestrengen og ordet kunne stå på forskjellige sider. Dette ga også et håndterlig antall treff.

Legg merke til at de to referansene jeg la inn er blå-lenket. Disse bøkene leste jeg elektronisk og nå fører lenkene frem til den elektroniske boka i Bokhylla. Legg merke til at under vinduet hvor du leser så finnes det en liten klikkbar tekst som heter «Referere», når du klikker på den får du en nesten ferdig Wikipedia-referanse. Kopier referansen, klikk på bok"knappen" som står over redigeringsvinduet og du får en rute hvor du kan skrive inn en referanse, lim inn det du kopierte fra Bokhylla og du har en ferdig referanse.

Denne referansen er ganske lang og kildekoden i artikkelen blir vanskelig å lese hvis alt dette skal stå i artikkelen. Det jeg nå gjør er at i stedet for at kildekoden til referansen begynner med <ref> så gir jeg referansen et navn og da ser begynnelsen slik ut <ref name=referansenavn> Nå kan jeg lage en kortversjon av referansen som jeg plasserer i artikkelteksten der det hører hjemme og så plasserer jeg den lange versjonen i referanseavsnittet. Jeg har et eksempel her som er enkelt å se på. Jeg har et annet eksempel i artikkelen Faste Svendsen hvor jeg tråkla Bokhylla og så etterpå satte sammen brokker fra en masse forskjellige bøker og følgelig har haugevis med referanser hvor det ikke står så mye i hver enkelt.

Det er ingen plikt til å gjøre det akkurat slik som jeg gjør, her er masse variasjon og folk gjør det litt forskjellig, så dette er bare noen råd og forklaringer på hvordan og hvorfor jeg gjorde det akkurat slik jeg gjorde.

Det går fint an å sette hele referansen i teksten. Men gir du en referanse navn så kan den brukes flere ganger, men den får hele tiden samme nummer og dukker bare opp en gang i seksjonen referanser. Når jeg også bruker trikset med |refs= inne i referansemalen får jeg en mulighet til å plassere en masse kildekode inne i referansemalen som gjør det vanskelig å finne ut hva som er artikkeltekst og hva som står inne i en referanse plassert på et mindre forstyrrende sted (og ja det har tatt meg en del "blod" svette og tårer å finne ut av dette.

Når jeg tråklet Bokhylla etter noen kilder jeg kunne lese om Grimelund gård så fant jeg også disse:

  • Gunnarsjaa, Arne (1939-) (1999). Arkitekturleksikon. Oslo: Abstrakt forlag. s. 905. ISBN 8279350071 (ib.) Sjekk |isbn=-verdien: invalid character (hjelp).  - opplysnninger om arkitekt på nytt våningshus på gårdstunet 1970-tallet.
  • Oslo byleksikon. Oslo: Kunnskapsforlaget. 1987. s. 214.  - opplysninger om husmannsplassen Gullerud.
  • Stortingsforhandlinger. 1936. 1936.  søk på Grimelund, hvis denne referansen er brukbar så må jeg hjelpe til å utbedre den, publikasjonen er ikke paginert kontinuerlig. Her står noe om at Sophies Minde er utparsellert fra Grimelund.
  • Bull, Edvard (1881-1932) (1918). Akers historie. Kristiania: Olaf Norli. s. 444.  - Her står noe om den store utparselleringen av eiendommer i forbindelse med utbyggingen av Holmenkollbanen.

Dette hadde jeg ikke så lyst til å klemme inn i teksten, jeg er litt usikker på hvor de hører hjemme i teksten og O.C.Husebye er så godt i gang med skrivingen og har vesentlig mer peiling på gården enn jeg har.

PS. Et siste tips, når jeg nå lagrer denne så har jeg også pinget [[Bruker:O.C.Husebye|O.C.Husebye]] for det er det som skjer når jeg skriver [[Bruker:brukernavn]] inne i disse to klammeparantesene. Så nå vet du også hvordan du skal pinge når du har spørsmål, så bare spør i vei. Dyveldi ☯ prat ✉ post 13. sep. 2014 kl. 18:05 (CEST)[svar]

Tusen takk! Jeg ser frem til å bruke Wikipedia mye mer fremover! Bruker:Dyveldi Dette usignerte innlegget ble skrevet av O.C.Husebye (diskusjon · bidrag) (Husk å signere dine innlegg!)
Da erstatter jeg malen {{ur}} med {{under arbeid}}. Asav (diskusjon) 13. sep. 2014 kl. 19:20 (CEST)[svar]
God tanke og vel bekomme. Det meste årner seg! Dyveldi ☯ prat ✉ post 13. sep. 2014 kl. 19:22 (CEST)[svar]
Tusen takk for flott bilde Bruker:Dyveldi! Jeg hadde faktisk tenkt å legge til akkurat det bilde senere denne uken, så tusen takk! Mulig jeg endrer plasseringen og bildeteksten senere, men det er ikke så farlig :) O.C.Husebye (diskusjon)

Ny bildekategori[rediger kilde]

Nå som det er kommet fire bilder i artikkelen (det kommer nok flere), er det kanskje smart å opprette en egen bildekategori for Grimelund? Jeg er som kjent fortsatt ganske ny på Wikipedia, og vet derfor ikke hvordan man gjør dette. Kanskje Dyveldi, Asav, Anne-Sophie Ofrim eller andre kan ta seg tid til å gjøre dette?

Hei! Dyveldi opprettet en slik kategori på Commons for noen dager siden og alle bildene ligger der. Kategorien heter Grimelund gård. Hvis du klikker på et av bildene i artikkelen kommer du til Commons og da ser du det. Mvh.A-S. Ofrim (diskusjon) 2. okt. 2014 kl. 10:08 (CEST)[svar]

Omtrentlig geografiske koordinater lagt inn[rediger kilde]

Har lagt inn omtrentlige geografiske koordinater, fint om noen med lokalkunnskap kan sjekke og eventuelt justere de. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 2. okt. 2014 kl. 22:32 (CEST)[svar]

Fint med nye geografiske koordinater, det ser riktig ut og behøver ingen endring Ulflarsen Mvh. O.C.Husebye (diskusjon)
Den er god. Det hadde vært fint med noen oppdaterte bilder, dvs. fra området slik det er nå. Om noen er i nærheten og kan ta noen bilder, eller laste opp noen de allerede har, så er det bra. Mvh - Ulf Larsen (diskusjon) 3. okt. 2014 kl. 10:58 (CEST)[svar]
Bor på gården, jeg kan se om jeg får lagt inn et bilde eller to senere i neste uke Ulf Larsen Mvh. O.C.Husebye (diskusjon)

Anbefalt artikkel[rediger kilde]

Artikkelen har uten tvil forbedret seg noe enormt siden jeg opprettet den. Er det noen konkrete kriterier for at en artikkel kan bli anbefalt, og i så fall hvilke? Jeg ønsker å fortsette å samarbeide med alle bidragsytere for å gjøre Grimelund gård til en god og oversiktlig artikkel. Mvh. O.C.Husebye (diskusjon)

Dette skal vi be Bruker:Orland å se på, han er ekspert på feltet. --Dyveldi ☯ prat ✉ post 12. okt. 2014 kl. 18:19 (CEST)[svar]
Noe info om kriterier finner man på WP:Kandidatsider. --Chameleon (diskusjon) 12. okt. 2014 kl. 18:21 (CEST)[svar]
Takk for svar! Hadde vært morsomt om vi kunne gjøre artikkelen anbefalt. Artikkelen trenger allikevel helt sikkert noen forbedringer for å oppnå å bli dette, Chameleon og Dyveldi! Mvh. O.C.Husebye (diskusjon) 12. okt. 2014 kl. 20:12 (CEST)[svar]
Ja det hadde vært ordentlig gøy , men ha nå litt tålmodighet med oss så blir det skikkelig gjort. Du må nok regne med en del kommentarer og endringer, men det er erfarne folk som stiller opp. Først så leser vi, så fikser vi og når det så ser klart ut så kommer nominasjon, men det kan ta litt tid. Det beste er å være så klar som mulig før en nominasjon og selv da kommer det endringer. Men så blir det også bra. Uten et skikkelig grunnlag så er det vanskelig og jeg har nok fulgt med på arbeidet, du dukker opp på overvåkningslista mi hver gang du lagerer så jeg har sett hvor hardt du har arbeidet. --Dyveldi ☯ prat ✉ post 12. okt. 2014 kl. 20:22 (CEST)[svar]
Selvfølgelig! Tusen takk for all hjelp og tips Dyveldi ! Mvh. O.C.Husebye (diskusjon) 12. okt. 2014 kl. 20:34 (CEST)[svar]
@O.C.Husebye:, @Dyveldi: Jeg synes ikke at denne artikkelen er grundig nok til å forsvare status som Anbefalt artikkel foreløpig. Hvert enkelt delemne blir behandlet forholdsvis raskt/overfladisk, og mange av seksjonene oppgir ingen kilder, f.eks. seksjonen om «Eierskap»
Diskusjonen om navnet kunne ha hentet inn Oluf Ryghs perspektiv (Grimelund og Grima), at det kommer av et elvenavn. Også byantikvaren heller (!) mot elveteorien.
Fraværet av en seksjon kalt «Historie» er den største mangelen. Derfor blir også påstanden om at Oscar II har vært her, hengende i løse luften. Avslutningen av gårdsdrift er ikke tidfestet til 1943 - slik kildene gjør, mens eksproprieringen i 1956 og utparselleringen ikke er nevnt.
Bygningsbeskrivelsen er påfallende knapp, tatt i betraktning at anlegget er på Byantikvarens gule liste. Artikkelen nevner heller ikke den nye bygningen fra 1975 som vant Treprisen i 1978. Det nevnes både av Byantikvaren og i denne boka.
Det er noen elementer av rosende formuleringer som bør vaskes ut av artikkelen, slik som «Mange viktige og respekterte mennesker», «Else Marie Mustad Astrup beskriver gårdsplassen slik: 'Tunet er harmonisk arrondert'», og «noe som er godt over gjennomsnittet til en norsk gård.» (Dét er forresten en grovt uhistorisk sammenligning; det er uinteressant om gårder i Alvdal eller Åseral er mindre enn denne, en sammenligning bør eventuelt gjelde i forhold til nabogårdene.) Koblingen til Fred Olsen skjønner jeg ikke. Spekulasjonen om «vikinggård» skjønner jeg ikke; det vi vet om bosetting i Norge tyder på at sentralt beliggende, dyrkbar jord i dette området har vært i kontinuerlig bruk i 3-4000 år.
Vi har ikke så mange direkte sammenlignbare AA-artikler om private gårdsanlegg, men jeg tror det er mulig å hente inspirasjon fra artikler som Ekebergskrenten, Lerchendal gård og Sommergården. Frogner Hovedgård har hovedverk på historie og lite om bygninger, mens Damsgård hovedgård er et urimelig avansert forbilde, med langt bedre tilfang av kilder.
Jeg foreslår en ny disposisjon med
  1. Geografi, herunder gjerne noe om topografi, naboskap før og nå, husmannsplassene (?) og "strøk"
  2. Etymologi
  3. Historie, herunder avsnitt om arkeologi, middelalderhistorie, senere historie, kongebesøk, idrettsanlegg, Kretsen, utparsellering, nåtid
  4. Bygningsbeskrivelse
Ingressen kan ryddes i etter at disposisjonen forøvrig er fylt ut. Ingressen skal være et sammendrag av hele artikkelen, ikke et historieavsnitt. Den første utfordringen er omlaftingen, den andre ser ut til å være å hente inn utfyllende opplysninger fra de oppgitte kildene, helst med bruk av inline referanser. Deretter må man søke etter flere kilder til de kildefattige avsnittene. OK? Dette ble forholdsvis grundig, og forholdsvis kritisk, men begge deler er i beste mening. Mvh --M O Haugen (diskusjon) 12. okt. 2014 kl. 20:36 (CEST)[svar]
Takk for mange gode råd! Det var selvfølgelig ikke meningen at artikkelen skulle bli nominert i den nåværende tilstand, men at jeg og andre bidragsytere skal har noe konkret å jobbe med, akkurat slik som du så fint ga oss nå M O Haugen! Takk for rådene, jeg kommer til å fortsette å arbeide enda mer med artikkelen fremover! O.C.Husebye (diskusjon) 12. okt. 2014 kl. 20:45 (CEST)[svar]
Og takk fra meg til M O Haugen som alltid konkret og grundig. Jeg er vel ansvarlig for etymologien så den skal jeg ta en titt på etterhvert. Leser fortsatt med glede! Dyveldi ☯ prat ✉ post 12. okt. 2014 kl. 21:02 (CEST)[svar]

Død lenke[rediger kilde]

Denne lenken fungerer ikke Medlemsblad for Vinderen Historielag, årgang 48, 2003/4. Side 6-9 og 22-24. Mvh.Anne-Sophie Ofrim (diskusjon) 20. nov. 2014 kl. 16:56 (CET)[svar]

Takk for beskjeden Anne-Sophie Ofrim! Vinderen historielag hadde visst fått nye nettsider, og dermed var linken endret. Skal være ordnet nå. Mvh. O.C.Husebye (diskusjon) 20. nov. 2014 kl. 19:57 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Grimelund gård. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 11. des. 2017 kl. 00:09 (CET)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Grimelund gård. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 6. apr. 2019 kl. 05:26 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Grimelund gård. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 23. apr. 2019 kl. 12:13 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Grimelund gård. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 18. feb. 2021 kl. 14:28 (CET)[svar]