Diskusjon:Alen

Sideinnholdet støttes ikke på andre språk.
Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Tumalen var vel aldri 55,3 cm, men det det gamle norske alenet utgjorde 7/6 tumalen. En forveksling kanskje? BioBoy 2. nov 2007 kl. 13:48 (CET)

Gamle norske alenmål[rediger kilde]

Det eldste alnet (av norrønt alin) vi kjenner til fra Norge var 20 tommer langt (altså verken 18 eller 24, slik det er vanlig å tro), noe som tilsvarer 47,4 cm. På denne tiden utgjorde tommen 2,37 cm eller 12 linjer (á 1,975 mm). Dette alnet ble også brukt på Island til å begynne med. Der fikk det imidlertid relativt tidlig tilføyet 1 islandsk tomme (som må ha vært omtrent lik den norske på denne tiden), og ble da ca. 49,77 cm langt. Dette ble senere standardisert til 49,143 cm og fikk benevnelsen «lovalen». I Norge ble alnet avløst av «stikka» mot slutten av 1100-tallet. Stikka skule utgjøre 7/6 alen og ble derfor ca. helst 55,3 cm lang. Ikke alle brukte stikke som mål, men fortsatte å bruke benevnelsen alen om den nye måleenheten. I disse tilfeller ble stikka 2 alen land, som i Trøndelag. Der dette skjedde har det nye alnet blitt kalt «gammelt norsk alen» i ettertid. Det eldste alnet ble siden kalt «tumalaln» (norrønt þumalalin = tommelalen), fordi forskjellen til det nye omtrent utgjorde lengden på tommefingeren (målt fra tommelknoken og ut). En paralell til den norske stikka utviklet seg også på Island omkring 1200. Der ble imidlertid stikka 2 (lov)alen lang (trolig påvirket fra Trøndelag og Vestlandet), altså 98,286 cm. På grunn av tett samhandel med kyst-Norge på denne tiden har dette ført til endel forvirring omkring stikka som norrøn måleenhet i senere historiske kilder. Det er derfor vanlig å lese at stikka var 1-2 alen lang, avhengig av område. Her må man også legge til at det kan ha vært mindre lokale forskjeller på målene.

Det er svært vanskelig (for ikke å si nærmest umulig) å finne gode kildehenvisninger fra tiden før Kalmarunionen, fordi det åpenbart har eksistert usikkerhet om og kanskje også sammenblandinger av måleenhetene. Dette skyldes nok både lokale variasjoner i målene i seg selv og lokale tradisjoner med hensyn til hvilke måeenheter som ble benyttet, herunder også påvirkning fra (spesielt) danske og (tildels) svenske mål og enheter etter at Kalmarunionen ble et faktum.

Forøverig gikk det 8 stikker på ei stang i Hedmark og Oppland (stanga var således ca. 442,4 cm). Stanga varierte imidlertid fra område til område. I Telemark og de vestlige delene av Oplandene (tilsvarende dagens søndre deler av Buskerud) tilsvarte stanga 8 tommelalen (379,2 cm) og i Trøndelag 4 stikker. Målet på trønderstikka er usikkert. Noen har indikert at målet på ei strønderstang skal ha vært omkring halvparten så stort som de andre stengene, men dette synes uvirkelig. Da er det mer trolig at trønderstikka utgjort 2 alen, som den islanske.

Overstående er for det meste selvgjorte betraktninger og synspunkter, selv om mange av målene har godt belegg i historiske kilder. Jeg legger det fram her for debatt, i håp om at det finnes noen som har synspunkter og tilleggsinformasjon som kan gjøre informasjonen mer tilgjengelig. BioBoy 5. nov 2007 kl. 12:15 (CET)

Anekdote - for de som sliter med å huske hva en alen er ;)[rediger kilde]

En av lærerne våre på videregående var gammel offiser. En av de mest kunnskapsrike personer jeg har snakket med, og muligvis en av de mest sagnomsuste. Følgende bevitnet jeg ikke selv, men har hørt historien i mange varianter: I timen var temaet mål og vekt. En søvnig elev klarte ikke å svare på hva en alen var, til tross for grundige gjennomganger tidligere. Læreren spratt dermed opp i lufta, og landet med reneste karateslaget, med albuen på pulten til eleven. Bøker og pennaler fløy i alle retninger, og en skremt elev stirrer rett på lærerens underarm, som sto og dirret som en nyskutt pil i bordflaten, fra albue til fingertupp. «Dette ... er en alen!» fastslo læreren på sin hardeste bergensdialekt. Så var det friminutt. - Soulkeeper 14. nov 2007 kl. 13:29 (CET)

Grammatikk[rediger kilde]

«Et» alen?[1] -- Olve Utne 12. apr 2008 kl. 14:43 (CEST)

Hei Olve, din innvending mot kjønnsskiftet har gått upåaktet hen i snart fire år, også av meg. Men tidligere i dag, og før jeg leste din kommentar, var jeg inne og skiftet tilbake til riktig kjønn – som egentlig er femininum på norsk, men felleskjønn på det bokmålet som faller mest naturlig for meg. Hilsen Lars Roede 19. feb 2012 kl. 16:44 (CET)

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Alen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:


Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 27. jul. 2017 kl. 08:34 (CEST)[svar]

Endret eksterne lenker[rediger kilde]

Jeg har nettopp endret 1 ekstern(e) lenke(r) i artikkelen Alen. Sjekk gjerne at endringen min er OK. Hvis du ønsker at jeg skal ignorere disse lenkene eller hele siden, eller hvis du har andre spørsmål, se denne spørsmålssiden. Jeg har gjort følgende endringer:

Med hilsen—InternetArchiveBot (Rapporter feil) 30. sep. 2018 kl. 05:06 (CEST)[svar]