Hopp til innhold

Dirca palustris

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dirca palustris
Nomenklatur
Dirca palustris
L.
Klassifikasjon
Rikeplanter
Gruppekarplanter
Gruppeblomsterplanter
Ordenkattostordenen
Familietysbastfamilien
SlektDirca
Økologi
Habitat: skog
Utbredelse: østlige Nord-Amerika

Dirca palustris er en løvfellende busk i tysbastfamilien som vokser i østlige Nord-Amerika.

Den blir opptil 3 m høy. Busken er rikt forgreinet og som regel like vid som den er høy. Stammen og store greiner har furete, grå bark, mindre greiner har glatt, grå bark og kvistene glatt, gulbrun til rødbrun bark. Kvistene har ringaktige leddknuter og er svært bøyelige. Bladstilken er 2–5 mm lang. Bladene er omvendt eggformete til eggformete, 5–10 cm lange og 3,5–7 cm brede. De har kileformet basis og er som regel glatte.

Blomsterstanden er en hengende klase med som regel 3 blomster. Begeret er gulgrønt, og kronblader mangler. Det er 8 pollenbærere som stikker ut av begeret. Frukten er en avlang steinfrukt som blir 6–12 mm lang. Den er glatt og til å begynne med grønn eller gul; modne frukter er røde.

Busken blomster før eller samtidig med løvsprett i mars–mai. Busken blomster etter rødlønn, men før løvtaket lukker seg. Lave vårtemperaturer kan føre til at få pollinerende insekter besøker blomstene. Arten er antakelig sjølpollinerende og kanskje apomiktisk. Frukten er moden i juli–august.

Dirca palustris vokser i næringsrik eller våt skog. Den er utbredt nordover til Nova Scotia, New Brunswick, Québec, Ontario, Michigan, Wisconsin og Minnesota; vestover til Iowa, Missouri og Oklahoma; og sørover til Louisiana og Florida.

Barken er seig og fiberrik og ble tidligere brukt til tau og kurver. Bladverk, bark og frukter er giftige for pattedyr.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

Autoritetsdata