Hopp til innhold

Dioscorea communis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dioscorea communis
Nomenklatur
Dioscorea communis
(L.) Caddick & Wilkin
Klassifikasjon
Rikeplanter
Divisjonkarplanter
Klasseblomsterplanter
Gruppeenfrøbladete planter
Ordenromeordenen
Familieyamsrotfamilien
SlektDioscorea
Økologi
Habitat: skog og kratt
Utbredelse: Vest- og Sør-Europa, Nord-Afrika, Vest-Asia

Dioscorea communis er en flerårig urt i yamsrotfamilien. Den var tidligere kjent som Tamus communis.

Den har høyreslyngende stengler som blir opptil 4 m høye. De visner om høsten, og planten overlever vinteren som en stor underjordisk knoll. Bladene er hjerteformede, tilspissede, blankt grønne, helrandede og med lang stilk. De sitter spredt og har 3–9 buede hovednerver. Arten kan forveksles med Smilax aspera, men den har eviggrønne, tornete blad.

Planten er særbu, og blomstene er grønngule og 3–6 mm store. Hannblomstene sitter i lange, tynne klaser og har seks ganske brede fliker og seks pollenbærere. Hunnblomstene sitter i små kvaster og har seks smale fliker og en godt synlig fruktknute. Frukten er et rundt, rødt bær.

Dioscorea communis vokser i skog, kratt og hekker. Den er utbredt i hele middelhavsområdet og på Kanariøyene, Madeira og Azorene. I Vest-Europa finnes den nordover til Storbritannia, Belgia og sørvestlige Tyskland. Den er naturalisert i Irland.

Hele planten inneholder saponiner og er giftig. Noen steder er det likevel vanlig å spise unge skudd, som kokes for å uskadeliggjøre giftstoffene.

Galleri[rediger | rediger kilde]

Litteratur[rediger | rediger kilde]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]