Dimetyltryptamin

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Dimetyltryptamin
{{{navn}}}
Systematisk navn
2-(1H-indol-3-yl)-
N,N-dimetyletanamin
Andre navn
DMT
Identifikatorer
CAS-nummer61-50-7
SMILESCN(C)CCC1=CNC2=C1C=CC=C2
Kjemiske egenskaper
FormelC12H16N2
Molar masse188,27 g/mol
Tetthet1099 kg/m3
Smeltepunkt40 °C
Kokepunkt160 °C
Farmakologi
Rettslig statusPsychotropic Schedule I, Class A (UK), Schedule I (USA)

Dimetyltryptamin, også kjent som DMT og N,N-dimetyltryptamin, ikke å forveksle med 5-MeO-DMT, er et hallusinogent tryptamin, liknende i struktur nevrotransmitteren serotonin. DMT blir produsert i små mengder av menneskekroppen gjennom vanlig metabolisme. Rent DMT er ved romtemperatur et fargeløst, voksaktig eller krystallint fast stoff. DMT ble første gang kunstig fremstilt i 1931. Det forekommer også naturlig i mange plantearter. Planter med høyt DMT-innhold blir brukt i flere søramerikanske sjamanistiske praksiser. Det er en av de viktigste aktive ingrediensene i snus (som sniffes) som yopo og i drikken ayahuasca.

Dimetyltryptamin har blitt godkjent til religiøst bruk i Brasil og USA; ellers er stoffet ulovlig i de fleste landene i verden.

Hallusinogene egenskaper[rediger | rediger kilde]

DMT er et kraftig psykoaktivt stoff. Hvis DMT røykes, injiseres eller inntas oralt med en MAOI, kan det skape kraftfulle enteogene opplevelser inkludert ekte hallusinasjoner (opplevd virkelighetsutvidelse). En bisitter (trip sitter) er som regel til stede både for å gi brukeren psykisk støtte og for å assistere i det praktiske arbeidet ved bruken.

I en studie utført i 1988 ved universitetet i New Mexico fant psykiateren Rick Strassman at anslagsvis 20 % av de frivillige som fikk injisert høye doser med DMT hadde opplevelser identiske med Nær døden opplevelser.

Kjemi[rediger | rediger kilde]

DMT er et derivativ av tryptamin med to ekstra metyl-grupper ved amin-nitrogenatomet. DMT blir ofte syntetisert gjennom Speeter-Anthony syntese fra indol ved hjelp av oksalylklorid, dimetylamin, og lithiumaluminiumhydrid som reagenser. DMT blir vanligvis brukt i sin basiske form, men det er mer stabilt som et salt, f.eks. som et fumarat. I motsetning til DMTs base er dets salter vannløselige. DMT i løsning mister hurtig sine egenskaper og bør oppbevares beskyttet fra luft og lys i en fryser.

Juridisk status[rediger | rediger kilde]

DMT står oppført i den norske narkotikalisten, jf. Konvensjonen om psykotrope stoffer, 1971, med klassifikasjonen Schedule I.

DMT blir i USA klassifisert som et Schedule I-stoff selv om det helt nylig foreligger et høyesterettskjennelse som gjør det mulig for en bestemt brasiliansk kirke (Uniao do Vegetal) å importere og bruke hoasca-te (inneholdende DMT) i sine religiøse seremonier. I Canada er det klassifisert som et Schedule III-stoff. I Frankrike er stoffet og de fleste planter det utvinnes fra klassifisert som stupéfiant. I Storbritannia er det klassifisert som et Class A-stoff.

I Brasil finnes en rekke religiøse bevegelser basert på bruken av ayahuasca, vanligvis i en animistisk kontekst som kan være sjamanistisk eller, oftere, blandet med kristen symbolikk. Disse ble legalisert etter offentlige undersøkelser av teen. Denne praksisen er også tillatt i USA, der DMT er en Schedule-1 substans.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]