Ayahuasca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Tilberedning av ayahuasca, en urtete av hallusinogene stoffer tilbredt av tradisjonelle og moderne sjamaner for bruk blant folkegrupper i Amazonas og Andesfjellene.
Ferdig brygg.

Ayahuasca (fra quechua-språk, uttales [ajaˈwaska]), også kalt yage, er en type te som brukes av sjamaner i Sør-Amerika for å gå inn i transe. Ayahuasca blir oppfattet som et medisinalt brygg, en urtete, hvor en av grunnkomponentene kommer fra den psykoaktive planten banisteriopsis caapi (som også blir kalt zyahuasca). Banisteriopsis-planten vokser hovedsakelig i Amazonas. Ayahuasca-te inneholder også shakropanga (shakrona-plante) og Psychotria viridis.

Drikken som lages, er farmakologisk kompleks og blir brukt i sjamansk, folkemedisinsk, religiøs og åndelig helbredende praksis. Etno-biologer har listet 200-300 forskjellige planter som brukes av ayahuasca-sjamaner (kalt curanderos) i det spesielle urtebrygget, i tillegg til de nevnte urtene. Ayahuasca-teen inneholder det psykoaktive stoffet dimetyltryptamin (DMT).

Det er et åpent spørsmål om Ayahuasca bør forstås som et spesifikt sjamansk, medisinsk brygg, eller om ayahuasca bør forstås som en fullverdig medisinsk tradisjon holdt i hevd av den søramerikanske sivilisasjonen fra før den europeiske erobringen.

I tilknytning til Ayahuasca har det vokst frem et kirkesamfunn som er kjent som Santo Daime, oppkalt etter ayahuascabryggets «ånd» Daime. Santo Daime-kirken har utviklet seg i møtet mellom kristendommen i Sør-Amerika og tradisjonell religion/sjamanisme i Amazonas. Den psykoaktive drikken skal også ha blitt populær blant visse grupper turister, new Age-tilhengere og andre fra Vesten, som påstår at Ayahuasca gir religiøse opplevelser og livsendrende innsikt. Rusen ledsages gjerne av brekninger.

Stoffene i drikken er ulovlige i Norge. De står oppført på Narkotikalisten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]