Ayahuasca

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Tilberedning av ayahuasca, en urtete av hallusinogene stoffer tilberedt av tradisjonelle og moderne sjamaner for bruk blant folkegrupper i Amazonas og Andesfjellene.
Ferdig brygg.

Ayahuasca (fra quechua-språk, uttales [ajaˈwaska]), også kalt yage, er en type te som brukes av sjamaner i Sør-Amerika for å gå inn i transe. Ayahuasca blir oppfattet som et medisinalt brygg, en urtete, bestående av to grunnkomponenter: dimetyltryptamin (DMT (n,n-DMT), et endogent hormon som i likhet med serotonin dannes naturlig i menneskekroppen gjennom metabolisme av aminosyren tryptofan), og monoaminoksidasehemmer (MAOI) som forhindrer nedbryting av DMT i fordøyelsen slik at det kan tas opp i blodbanen. Ettersom DMT er et endogent hormon, kan det passere blod-hjerne-barrieren uhindret. Psychotria viridis, også kalt Sjakrune, har et relativt høyt innhold av DMT i bladene, i tillegg til noen andre psykoaktive analoger, og er den vanligste DMT-kilden i Ayahuasca. En annen vanlig DMT-kilde er Mimosa hostilis. Monoaminoksidasehemmeren kommer normalt fra den psykoaktive planten banisteriopsis caapi. Banisteriopsis-planten vokser hovedsakelig i Amazonas.

Drikken som lages, er farmakologisk kompleks og blir brukt i sjamansk, folkemedisinsk, religiøs og åndelig helbredende praksis. Etnobiologer har listet 200-300 forskjellige planter som brukes av ayahuasca-sjamaner (kalt «curanderos») i det spesielle urtebrygget, i tillegg til de nevnte urtene. Men i prinsippet kan en lage ayahuasca av å blande ren n,n-DMT uttrukket fra P. viridis med ren harmin uttrukket fra B. caapi. Det advares på det sterkeste mot å eksperimentere med harmin på egenhånd da feildosering kan gi hjerneødem, blødninger og dødsfall. DMT er ikke giftig og ikke aktivt ved oralt inntak uten MAOI, da det vil brytes ned før det kan gi effekt.

Det er et åpent spørsmål om ayahuasca bør forstås som et spesifikt sjamansk, medisinsk brygg, eller om ayahuasca bør forstås som en fullverdig medisinsk tradisjon holdt i hevd av den søramerikanske sivilisasjonen fra før den europeiske erobringen.

I tilknytning til ayahuasca har det vokst frem et kirkesamfunn som er kjent som Santo Daime, oppkalt etter ayahuascabryggets «ånd» Daime. Santo Daime-kirken har utviklet seg i møtet mellom kristendommen i Sør-Amerika og tradisjonell religion og sjamanisme i Amazonas. Den psykoaktive drikken skal også ha blitt populær blant visse grupper turister, new Age-tilhengere og andre fra Vesten, som påstår at ayahuasca gir religiøse opplevelser, kurativ virkning på psyken, og livsendrende innsikt. Rusen ledsages gjerne av brekninger.

Stoffene i drikken er ulovlige i Norge. De står oppført på Narkotikalisten.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]