Dikt underveis

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Dikt underveis er tittelen på en lyrikkampanje i Oslo hvor kollektivtrafikk er brukt som forum for å formidle poesi. Kampanjen har sitt utspring fra den engelske «Poems on the Underground», som ble startet i London i 1986. Bakgrunnen for kampanjen var å skape en motvekt til t-banereklame ved og gi passasjerene en positiv kulturopplevelse på et uvant sted, samt vekke interesse for lyrikk.

Dublin, Paris, Praha, St. Petersburg, New York, St. Louis, San Francisco, Athen og Toronto, er blant byene som har lignende lyrikkampanjer etter modellen fra London.

I Oslo er «Dikt underveis» et samarbeidsprosjekt mellom Norsk kulturråd, Ruter, Den norske Forleggerforening, Den norske Forfatterforening og De norske Bokklubbene. Lyrikkampanjen startet i 1995. Omtrent 24 diktere blir presentert på plakater på t-bane, trikk og buss gjennom et år.

Som del av kampanjen ble «Poesitrikken» satt på skinner for første gang samme år. Dette er et arrangement hvor forfattere blir engasjert til å lese sine dikt for passasjerene mens trikken svinger seg gjennom bygatene. «Poesitrikken» ble etterhvert et fast innslag på Verdens bokdag 23. april, men har i de senere år blitt arrangert på Poesidagen 21. mars.

Diktene fra de første årene er samlet i antologien Dikt underveis. 1995-1999 utgitt av Den norske lyrikklubben i 1999. I 2006 kom antologien Dikt Underveis 10 år[1]

Dikt fra de siste 12 måneder, er publisert på Oslo sporveiers hjemmesider.

En lignende kampanje er «Mellom linjene», som er ungdommens eget diktforum. «Mellom linjene» formidler en blanding av etablerte tekster, der bl.a Ravi og Lars Lillo-Stenberg har bidratt, og tekster skrevet av helt vanlig ungdom.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Økland, Inngunn (30. april 2006). «Poesi på reisefot». Aftenposten. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]