Det tredje slaget ved Öland (1566)

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til: navigasjon, søk
Det tredje slaget ved Öland (1566)
Konflikt: Den nordiske syvårskrigen
Dato26. juli 1566
StedUtenfor Ölands nordre odde
ResultatUavgjort
Stridende parter
Sveriges flagg SverigeDanmarks flagg Danmark-Norge
Lübecks flagg Lübeck
Kommandanter og ledere
Sveriges flagg Klaes HornDanmarks flagg Hans Lauritzen-Baden
Lübecks flagg Bartholomeus Tinnappel
Styrker
Sveriges flagg 60 skip
Over 2 000 kanoner
Danmarks flagg 25 skip
Lübecks flagg 11 skip
Tap
Ukjent, betydeligUklart, flere hundre døde og skadde

Det tredje slaget ved Öland 26. juli 1566 fant sted under den nordiske syvårskrigen mellom en svensk armada på rundt 60 skip og en alliert flåte på 36 skip fra Danmark-Norge og Lübeck. I løpet av sommeren hadde den svenske flåten krysset fram og tilbake mens den allierte flåten forberedte seg på et nytt oppgjør under den den nye admiralen Lauritzen-Baden, utnevnt av Fredrik II.

Admiral Lauritzen-Baden viste seg å være et dårlig valg. Sjøslaget endte uavgjort etter store tap av menneskeliv hos begge parter. Etter slaget dro Lauritzen-Baden til Gotland for å begrave en adelig i vigslet jord, og i den forbindelse begikk han fatale feil som førte til en katastrofe. En voldsom storm blåste opp natten mellom 27. og 28. juli, og den allierte flåten hadde ankret opp for nær land ved Visby. 12 danske og 3 lübeckske skip forulykket med et tap på minst 5 000 menneskeliv.

Svenskene hadde tatt sine forholdsregler og klarte å berge seg gjennom været med flåtestyrken intakt, dermed hadde admiral Horn tatt det totale herredømmet over Østersjøen.

Se også[rediger | rediger kilde]