Thomas E. Dewey

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Thomas E. Dewey
Thomas E. Dewey color photograph.png
FødtThomas Edmund Dewey
24. mars 1902[1][2][3][4]Rediger på Wikidata
OwossoRediger på Wikidata
Død16. mars 1971[1][2][3][4]Rediger på Wikidata (68 år)
Bal HarbourRediger på Wikidata
Beskjeftigelse Politiker, advokat, skribentRediger på Wikidata
Utdannet ved University of Michigan, Columbia University, Columbia Law SchoolRediger på Wikidata
Far George Martin DeweyRediger på Wikidata
Mor Annie Louisa Dewey[5]Rediger på Wikidata
Barn Thomas E. Dewey, Jr.Rediger på Wikidata
Parti Det republikanske partiRediger på Wikidata
Nasjonalitet USARediger på Wikidata
Gravlagt Pawling Cemetery[6]Rediger på Wikidata
New Yorks 47. guvernør
1. januar 1943–31. desember 1954
ForgjengerCharles Poletti
EtterfølgerW. Averell Harriman
Signatur
Thomas E. Deweys signatur

Thomas Edmund Dewey (1902–1971) var en amerikansk republikansk politiker. Han var New Yorks guvernør fra 1943 til 1954. Dewey ble regnet som en leder for det moderate og internasjonalistiske «østkyst-establishmentet» innen Det republikanske parti. Han var republikanernes presidentkandidat i 1944 og 1948, men tapte for demokratene Franklin D. Roosevelt og Harry S. Truman. Dewey spilte en sentral rolle i å få general Dwight D. Eisenhower nominert som presidentkandidat i 1952. Han medvirket også til å få Richard Nixon nominert som visepresidentkandidat.

Bakgrunn[rediger | rediger kilde]

Han vokste opp i småbyen Owosso i Michigan, hvor hans far var eier og redaktør i lokalavisen.

Han gikk college ved University of Michigan og studerte deretter jus ved Columbia Law School, der han ble uteksaminert i 1925. Han var med i en sanggruppe og hadde en vakker barytonstemme. Han vant dessuten en nasjonal sangkonkurranse. Han vurderte å satse på en profesjonell sangkarrière, men etter halsproblemer forsonte han seg med at en slik satsing ville være risikabel. Han begynte derfor å jobbe som advokat.

Han flyttet senere til New York sammen med sin familie (han giftet seg med texaneren Frances Hutt i 1928) og bosatte seg i landlige omgivelser der, mens han jobbet i New York City. Dewey bodde på den store gården Dapplemere fra 1938 til sin død.

Guvernør[rediger | rediger kilde]

Dewey forsøkte å bli guvernør i New York for første gang i 1938, 36 år gammel, men tapte mot den sittende guvernøren, Herbert Lehman, Franklin D. Roosevelts etterfølger. I 1942 ble han valgt til guvernør i et stort valgskred, hvor han vant med en margin på 16 prosent. Han ble gjenvalgt med en av de største marginene i statens historie i 1946.

Som guvernør var Dewey godt likt og sørget blant annet for skattekutt, dobling av offentlig finansiering av utdanning, økte lønninger for offentlige ansatte og redusert statsgjeld med over 100 000 dollar. Dessuten innførte han den første loven i hele USA som forbød rasediskriminering i arbeidslivet. Han var også en stor tilhenger av dødsstraff, og i løpet av hans tid som guvernør ble over 90 personer henrettet i den elektrisk stol, derav to kvinner.

Presidentkandidat[rediger | rediger kilde]

Dewey var presidentkandidat første gang i 1940, men tapte mot Wendell Willkie i kampen om å sikre Republikanernes nominasjon.

Deewy ble nominert som Det republikanske partis presidentkandidat i 1944, men tapte mot den sittende president Roosevelt. Han ble imidlertid den kandidaten som vant flest stemmer av de som stilte til valg mot Roosevelt, med 46 prosents oppslutning. Dewey var den yngste som noen gang hadde blitt nominert som republikansk presidentkandidat, 42 år gammel.

I 1948 hadde visepresident Harry S. Truman vært president siden Roosevelts død i 1945, og Dewey ble nok en gang nominert som Det republikanske partis kandidat. Deweys seier over Truman ble spådd lenge i forveien, og det ble et stort sjokk da Dewey faktisk hadde tapt valget. Dewey skriver seg dermed inn i historien som den eneste republikanske presidentkandidaten som har stilt til to valg og tapt begge.

Litteratur[rediger | rediger kilde]

  • Smith, Richard Norton: Thomas E. Dewey and His Times. New York: Simon & Schuster, 1982.
  • Stolberg, Mary M.: Fighting Organised Crime: Politics, Justice, and the Legacy of Thomas E. Dewey. 1995.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ a b Encyclopædia Britannica Online, Encyclopædia Britannica Online-ID biography/Thomas-E-Dewey, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  2. ^ a b Munzinger Personen, Munzinger IBA 00000000540, besøkt 9. oktober 2017[Hentet fra Wikidata]
  3. ^ a b Proleksis Encyclopedia, oppført som Thomas Edmund Dewey, Proleksis enciklopedija ID 17573[Hentet fra Wikidata]
  4. ^ a b Brockhaus Enzyklopädie, oppført som Thomas Edmund Dewey, Brockhaus Online-Enzyklopädie-id dewey-thomas-edmund[Hentet fra Wikidata]
  5. ^ Geni.com[Hentet fra Wikidata]
  6. ^ Find a Grave[Hentet fra Wikidata]

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]