Hopp til innhold

Det ordner seg nok

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Det ordner seg nok
orig. Bringing Up Baby
Generell informasjon
SjangerKomedie
Prod.landAmerikansk
Lengde1 t. 42 min.
SpråkEngelsk
Bak kamera
RegiHoward Hawks
ProdusentCliff Reid
Howard Hawks
ManusforfatterDudley Nichols
Hagar Wilde
Robert McGowan
Gertrude Purcell
Basert påBringing Up Baby 
av Hagar Wilde
MusikkRoy Webb
SjeffotografRussell Metty
KlippGeorge Hively
Foran kamera
MedvirkendeKatharine Hepburn
Cary Grant
Annen informasjon
Budsjett1,07 millioner dollar
Totalomsetning1,11 millioner dollar
Prod.selskapRKO Radio Pictures
DistributørRKO Radio Pictures
Premiere
Eksterne lenker

Det ordner seg nok (originaltittel Bringing Up Baby) er en amerikansk screwballkomedie fra 1938, regissert av Howard Hawks.

Katharine Hepburn og Cary Grant spilte hovedrollene, mens filmen ble distribuert av RKO Radio Pictures. Filmen handler om en distré paleontolog, som i et forsøk på å samle inn penger til jobben kommer i kontakt med en merkelig kvinne og hennes kjæleleopard «Baby». Manuset ble skrevet av Dudley Nichols og Hagar Wilde og er basert på Wildes novelle Bringing Up Baby, som ble utgitt i magasinet Collier's Weekly 10. april 1937.

Manuset ble skrevet med Hepburn i tankene, og hennes rollefigur ble skreddersydd til skuespilleren. Innspillingen av Det ordner seg nok ble satt i gang i september 1937 og ferdigstilt i januar 1938. Da den ble utgitt fikk filmen blandet kritikk, men den har siden fått en større tilhengerskare, spesielt etter at den ble sendt på fjernsyn i 1950-årene. I nyere tid har den blitt en filmklassiker innen screwballsjangeren.

Filmen ble innlemmet i National Film Registry i 1990, et utvalg av filmer til bevaring i det amerikanske nasjonalbiblioteket Library of Congress, filmer som regnes som «kulturelt, historisk og estetisk betydningsfulle».[1] I 1998 ble den kåret til filmhistoriens 97. beste spillefilm fra USA på listen «AFI's 100 Years...100 Movies». Da listen ble oppdatert i 2007 lå den på 88. plass.[2] Det ordner seg nok ble også kåret av det amerikanske filminstituttet til den 14. beste filmkomedien fra USA (på listen «AFI's 100 Years...100 Laughs») og den 51. beste kjærlighetsfilmen fra USA (på listen «AFI's 100 Years...100 Passions»).[3][4]

Handling[rediger | rediger kilde]

David Huxley (Cary Grant) er en paleontolog som har en hel haug med problemer: han prøver å sette sammen et fullstendig skjelett av en Brontosaurus, han skal gifte seg om noen dager og han må imponere Mrs. Random (May Robson) for å sikre seg en donasjon til museet.

Dagen før bryllupet møter han Mrs. Randoms niese Susan Vance (Katharine Hepburn). Susan har nettopp fått en ny leopard kalt «Baby». Når Susan blir overbevist om at David er en zoolog, overtaler hun ham til å besøke henne for å ta seg av leoparden. Deretter følger en komplisert og helsprø historie om manglende dinosaurbein, folk som blir feilaktig identifisert, rare fengselssituasjoner og sirkusbråk.

Medvirkende[rediger | rediger kilde]

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ «Complete National Film Registry Listing». Library of Congress. Besøkt 20. januar 2017. 
  2. ^ «AFI's official PDF of the 1998 and 2007 rankings» (PDF). Det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen (PDF) 21. juli 2011. Besøkt 16. mars 2017.  «Arkivert kopi» (PDF). Arkivert fra originalen (PDF) 21. juli 2011. Besøkt 16. april 2017. 
  3. ^ «AFI's 100 Years...100 Laughs» (PDF). det amerikanske filminstituttet. Arkivert fra originalen (PDF) 24. juni 2016. Besøkt 16. april 2017. 
  4. ^ «AFI's 100 Years...100 Passions» (PDF). det amerikanske filminstituttet. Besøkt 16. april 2017. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]