Det nasjonale transportmuseet, Bulgaria

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk
Et damplokomotiv i museet

Det nasjonale transportmuseet i Ruse, Bulgaria (bulgarsk: Национален музей на транспорта; Natsionalen Muzey na Transporta), ligger ved bredden av Donau, i landets første jernbanestasjon, bygget i 1866.

Museet[rediger | rediger kilde]

Museets gjenstander finnes både utenfor og inne i den tidligere jernbanestasjonen. Blant gjenstandene er mer enn ti damplokomotiver, heriblant landets eldste damplokomotiv, bygget i England i 1865. Videre finnes ulike vogner, blant disse de personlige vognene for kong Ferdinand av Bulgaria og Boris III av Bulgaria, samt vognen til den tyrkiske sultanen fra 1866. Museet ble nasjonalt transportmuseum 26 juni 1966, i anledning hundreårsjubileet for jernbanen i Bulgaria.

Jernbanestasjonen[rediger | rediger kilde]

Byggingen av den tidligere Ruse jernbanestasjon ble påbegynt i 1863 og fullført tre år senere. Stasjonen ble lagt til det som på det tidspunktet var utkanten av byen, langs Donaus bredd, rett overfor Giurgiu i Romania. Jernbanestasjonen var begynnelsen på et større prosjekt, nemlig Ruse-Varna-jernbanen. Byggingen ble tilskyndet av England, Frankrike og Østerrike-Ungarn. Linjen forkortet reisen fra London til Tsarigrad (Konstantinopel) med fem til seks dager.

Stasjonen fikk raskt stor trafikk av så vel person- som godstrafikk, bl.a. som følge av beliggenheten til den nærliggende donauhavnen.

Etter åpningen av Ruse-Tarnovo-jernbanen i 1900 ble denne stasjonen kalt Ruse sør, omdøpt til Ruse øst. Stasjonen var i virksomhet til 1954 da den ble en del av museet.


Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]