Det angår også deg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi

Det angår også deg er en bok skrevet av Arnold Jacoby om Herman Sachnowitz' år i konsentrasjonsleire i Tyskland under andre verdenskrig.[1] Han var blant annet fange i utryddelsesleiren Auschwitz.

Boken ble første gang utgitt i 1976 og er oversatt til en rekke andre språk.

Snublestein i Larvik

Herman Sachnowitz var født i Larvik den 13. juni 1921. 26. oktober 1942, 21 år gammel var han en av de norske jødene som ble arrestert. Han ble først internert i Berg fangeleir, og deretter deportert til Tyskland med fangeskipet DS «Donau». I alt 532 norske jøder ble sendt til konsentrasjonsleirer i Tyskland med denne transporten. Bare åtte av dem overlevde konsentrasjonsleirene, og Herman Sachnowitz var en av de åtte. Han mistet faren, tre søstre og fire brødre i leiren.

I boken forteller Sachnowitz om oppholdet i Berg fangeleir, som også ble kalt «Quislings hønsegård», tar oss med videre til Auschwitz, for så å ende i Bergen-Belsen på flukt fra Den røde armé i krigens siste fase. Han forteller detaljert om overgrepene og torturen som de tyske fangevokterne utsatte de jødiske fangene for, om sykdommene som florerte i leirene og om de umenneskelige forholdene fangene levde under. Samtidig gir Sachnowitz et innblikk i menneskets vesen, på godt og vondt.

Boka ble av en historikerjury i 2015 kåret til en av de ti mest betydningsfulle norske bøkene om andre verdenskrig.

Referanser[rediger | rediger kilde]

  1. ^ Sachnowitz, Herman (1979). Det angår også deg (2. oppl utg.). Oslo: Cappelens Forlag. ISBN 82-02-04333-6. OCLC 42984244. 

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]