Det angår også deg

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Hopp til navigering Hopp til søk

Det angår også deg er en bok skrevet av Arnold Jacoby og handler om Herman Sachnowitz' tid i som internert i Norge og fangeleiren Auschwitz.

Boken ble første gang utgitt i 1976 og er oversatt til en rekke andre språk.

Herman Sachnowitz var født i Larvik den 13. juni 1921. 26. oktober 1942, 21 år gammel var han en av de norske jødene som ble arrestert. Han ble først internert i Berg fangeleir, og deretter deportert til Tyskland med fangeskipet DS «Donau». I alt 532 norske jøder ble sendt til konsentrasjonsleirer i Tyskland med denne transporten. Bare åtte av dem overlevde konsentrasjonsleirene, og Herman Sachnowitz var en av de åtte. Han mistet faren, tre søstre og fire brødre i leiren.

I boken forteller Sachnowitz om oppholdet i Berg fangeleir, som også ble kalt Quislings hønsegård, tar oss med videre til Auschwitz, for så å ende i Bergen-Belsen på flukt fra Den røde armé i krigens siste fase. Han forteller detaljert om overgrepene og torturen som de tyske fangevokterne utsatte de jødiske fangene for, om sykdommene som florerte i leirene og om de umenneskelige forholdene fangene levde under. Samtidig gir Sachnowitz et innblikk i menneskets vesen, på godt og vondt.

Boka ble av en historikerjury i 2015 kåret til en av de ti mest betydningsfulle norske bøkene om andre verdenskrig.

Eksterne lenker[rediger | rediger kilde]

P literature.svgDenne litteraturrelaterte artikkelen er foreløpig kort eller mangelfull, og du kan hjelpe Wikipedia ved å utvide den.