Hopp til innhold

Zarja

Fra Wikipedia, den frie encyklopedi
Zarja sett fra romfergen Endeavour under romferden STS-88

Zarja (russisk: Заря́ – «morgengry») var den første modulen av Den internasjonale romstasjonen (ISS) som ble skutt opp. Modulen sørget for elektrisk kraft, lagerplass, fremdrift og styring av ISS i den tidlige fasen. Etterhvert som andre moduler med mere spesialisert funksjonalitet blir konstruert og montert, vil Zarjas rolle primært bli lagerplass, både inne i den trykksatte delen og på de utvendige monterte drivstoffstankene. Zarja er en «avlegger» av det russiske TKS-romfartøyet designet for Saljut-programmet.

Modulen ble skutt opp med en russisk Proton-rakett fra Bajkonur kosmodrom, Kasakhstan den 20. november 1998.

Konstruksjon

[rediger | rediger kilde]

Modulen er eid og betalt av USA, og ble bygd fra desember 1994 til januar 1998 i Russland, av «Khrunichev State Research and Production Space Center» (KhSC) i Moskva.

Spesifikasjoner

[rediger | rediger kilde]
Zarja under byggingen
Zarja skytes opp med en Proton
Spesifikasjoner
Total lengde av modul 12,99 m
Vingespenn, inkl solcellepanel 24,4 m
Diameter 4,1 m
Masse ved oppskyting 24 100 kg
Masse i bane 20 040 kg

Se NASA – THE ZARYA CONTROL MODULE (pdf-fil) Arkivert 2. februar 2007 hos Wayback Machine. for ytterligere spesifikasjoner.

Zarja har tre porter for tilkobling, en i hver ende og en på side. Modulen Zvezda er koblet til den bakerste, Pressurized Mating Adapter er koblet til den fremre, og forbinder modulen til Unity-modulen. Side-porten er brukt for å koble til enten en russisk Sojuz- eller Progress-romskip. Docking Cargo Module skal kobles til denne porten permanent.

Zarja har to solcelle-vinger, med målene 10.67 x 3.35 m hver, samt seks nikkel-kadmium batterier som kan sørge for ca. 3 kW med effekt. Zarja har 16 utvendig drivstoffstanker, 24 store rakett-dyser, 12 små rakett-dyser og 2 store motorer for større bane-endringer.

Oppskyting og drift

[rediger | rediger kilde]
Det innvendige av Zarja-modulen

Modulen ble skutt opp med en russisk Proton-rakett fra Bajkonur kosmodrom, Kasakhstan den 20. november 1998. Zarja gikk i en 400 km høy bane, med en designet levetid på 15 år. Etter at Zarja var i bane, ble romfergen Endeavour skutt på romferden STS-88 for å koble til modulen Unity.

Selv om modulen var designet for å operere automatisk i 6 til 6 måneder, ble Zarja nødt til å operere automatisk for nesten to år på grunn av forsinkelser på den russiske Zvezda-modulen. Tilslutt, 12. juli 2000, ble Zvezda skutt opp og koblet seg til 26. juli.

Zarja hadde innledningsvis problemer med batteriladende kretser, men dette problemet ble løst. Det vil etterhvert være nødvendig å monterte ekstra skjold mot mikro-meteoritter, da det ble gjort et unntak fra reglene for ISS når Zarja ble skutt opp.

Eksterne lenker

[rediger | rediger kilde]